I november 2019 lanserade Google den strömmande speltjänsten Stadia. Tidiga spekulanter fick endast tillgång till tjänsten genom att köpa paketen Founder's Edition och senare Premiere Edition, där tre månaders medlemskap i betalabonnemanget Stadia Pro ingår. Att köpa ett paket har hittills varit den enda metoden för att få tillgång till Stadia Pro, något Google nu ändrar på.

På Stadia-bloggen meddelar företaget att användare i 14 länder, inklusive Sverige, kan registrera två månader gratis Stadia Pro-abonnemang. Den som registrerar sig får då utöver abonnemanget även tillgång till nio gratisspel, vilka inkluderar bland annat Destiny 2, rytmspelet Thumper och racingtiteln GRID. Befintliga Stadia Pro-abonnenter betalar inte för kommande två månader.

När de två gratismånaderna löpt ut övergår abonnemanget till ett vanligt Stadia Pro-konto med en månadsavgift på 99 kronor. Den som avslutar prenumerationen går då ned till en kostnadsfri variant där spelutbudet fortfarande är tillgängligt, men saknar tillgång till Pro-nivåns premiumfunktioner som 4K-upplösning och HDR-stöd.

I och med att vem som helst kan registrera sig för två gratismånader Stadia Pro och sedan avsluta prenumerationen innebär det en indirekt metod för att registrera sig för gratisabonnemanget Stadia Base, vilket inte lanserats än. Google har inte meddelat lanseringsdatum för Stadia Base än, men tidigare rapporter anger att den sker inom ett par månader.

Likt många andra tjänster anpassas kvalitetsnivån för Google Stadia för att minska belastningen på internetinfrastrukturen till följd av COVID-19. Kvalitetsnivån för videoströmmar är nu som standard inställd på 1080p-nivå, även för Stadia Pro-kunder som spelar med 4K-inställningar.

Erbjudandet om två gratismånader rullas ut i berörda regioner under kommande 48 timmar.

Läs mer om Google Stadia: