I början av April lanserade Nvidia Geforce RTX Super för bärbara datorer. Först ut var avtäckningen av Geforce RTX 2080 Super och RTX 2070 Super som snabbt följdes upp av ett oavsiktligt röjande av RTX 2060 Super. Nvidias nya kort levereras med högre prestanda och är mer energieffektiva.

Enligt uppgift har nu de ursprungliga Geforce RTX 2060 och 2070 fått liknande uppgraderingar som den nyligen släppta Super-serien. Det innebär att Nvidia har utrustat korten med mer energieffektivt GDDR6-minne och nya spänningsregulatorer – denna kombination ska göra det möjligt att pressa upp korten till högre hastigheter.

Enligt rapporterna får den nya tappningen av Geforce RTX 2070 en höjning på 45 MHz, vilket gör att kortet landar på 1 485 MHz. Med de nya spänningsregulatorerna blir korten kapabla till att hantera mer ström totalt, och det mer strömsnåla GDDR6-minnet tillåter således grafikkretsen att använda en större andel av strömbudgeten.

08_wiemy_jak_wygladaja_mobilne_chipy_graficzne_nvidia_geforce_rtx_nc0.jpg

För att greppa vilka förändringar som gjorts mot tidigare kort är det värt att ha en kort genomgång av de olika iterationerna av kort från Geforce RTX 2000-serien. Först ut i serien var prestandaorienterade Max-P som lanserades under januari 2019 och inkluderar bland annat Geforce RTX 2060, 2070 och 2080. Senare släpptes en Max-Q-revision av korten som siktade på att göra korten mer energieffektiva, som också är något långsammare än Max-P.

Nvidia har ändrat SKU-numret (eng. Stock Keeping Unit) för båda modellerna för att kunna hålla isär de olika versionerna. Den uppdaterade Geforce RTX 2060 får således det nya SKU-numret N18E-G1-B medan det nyare RTX 2070 benäms som N18E-G1R. Eftersom det handlar om en tyst utrullning kommer de uppgraderade varianterna sannolikt bli del av framtida Geforce RTX-bestyckade datorer, utan att tillverkare justerar priser eller tillämpar någon särskild märkning.

Källa: Techpowerup via Computerbase

Läs mer om Geforce RTX: