Utöver att vara kända för spelserien Half-Life och den digitala Steam-butiken har Valve på senare år även gjort ett flertal nedslag i hårdvarubranschen. Ett av de framgångsrika nedslagen är VR-headsetet Index, medan de Linux-baserade speldatorerna Steam Machines tillhör företagets mindre lyckade satsningar. Valves egen handkontroller Steam Controller tillhör också de mindre framgångsrika försöken, men ett avtäckt patent pekar på att företaget ännu inte övergivit produkten helt.

SteamController.jpg
SteamController.jpg

Patentet i fråga registrerades i september 2019 men publiceras först i slutet av mars år 2020, vilket förevigas av Twitter-användaren @ValveNewsNetwor. Patentet beskriver en handkontroller som designmässigt påminner om föregångarna, men tillför utbytbara komponenter i stil med Microsofts Xbox Elite Wireless-kontroller. Exempel på alternativa komponenter är att ett nedre styrkors (eng. D-pad) kan bytas ut mot en analog styrspak.

Patentet beskriver vidare att även övriga delar av handkontrollern kan anpassas med andra komponenter, däribland de för Steam Controller unika styrplattorna (eng. track pads). En något otydlig formulering antyder också att spelaren ska kunna skapa olika profiler för knappar och funktioner för olika speltitlar.

Ett registrerat patent behöver inte nödvändigtvis leda till att en produkt når marknaden. Om Valve planerar att släppa en ny version av Steam Controller kan det potentiellt vara ett komplement till tidigare nämnda VR-headset Index, som blev populärt i och med lanseringen av spelet Half-Life: Alyx.

Har du sörjt att Steam Controller gick i graven? Vill du se en uppdaterad variant som komplement till Valve Index? Dela med dig i kommentarerna!