När det gäller processorer för mobila enheter som telefoner och surfplattor, har kretsar från Qualcomm länge varit en dominerande aktör. Under de gångna åren har dock ett flertal större telefonmakare växlat till att utveckla egna processorer. Apple var tidigt ute med att bygga egna ARM-baserade processorer i A-serien, något företag som Samsung och Huawei snart valde att satsa på med processorerna i Exynos- respektive Kirin-familjerna.

Nästa stora aktör i ordningen är Google som för närvarande utvecklar egna ARM-baserade processorer, rapporterar Axios. Företaget har under de gångna åren stadigt rekryterat ingenjörer från företag som Qualcomm, Apple och Intel för att utveckla kretsar, och enligt uppgifter har dessa nått ett fullt fungerande stadie. Den första kretsen går under kodnamnet Whitechapel och är en åttakärnig ARM-design.

Delar av systemkretsen är reserverade för beräkningar av artificiell intelligens och accelerering av företagets digitala hjälpreda Google Assistent, där dedikerade resurser ser till att assistenten alltid är tillgänglig. Googles Pixel-telefoner innehåller sedan tidigare egenutvecklade komponenter för bland annat bildbehandling och maskininlärning, vilka integreras i Qualcomms Snapdragon-processorer.

Anledningen till att satsa på egenutvecklade kretsar är flera, där sänkta kostnader och minskat beroende på andra företag är två huvudsakliga motiveringar. Större kontroll över vilka funktioner som tar plats i kretsarna och bättre kontroll över aspekter som energieffektivitet är ytterligare exempel. Att Qualcomm numera kräver att flaggskeppet Snapdragon 865 paras med företagets 5G-modem leder till höga enhetskostnader för kunder som vill använda företagets senaste flaggskeppsprocessor.

Enligt uppgifter tillverkas Googles ARM-kretsar av Samsung på företagets 5nm-teknik, vilken når volymproduktion under år 2020 för lansering under år 2021. Googles egenutvecklade processorer väntas ta plats i företagets telefoner eller Chromebook-datorer först år 2021, och höstens väntade Pixel 5-lansering lär därmed åter nyttja anpassade varianter av Qualcomm-kretsar.

Läs mer om egenutvecklade processorer: