Enkortsdatorn Raspberry Pi debuterade år 2012 med syfte att erbjuda utvecklingsländer en kostnadseffektiv introduktion till programmering och datorer. Produkterna har sedan dess blivit mycket populära även i andra sammanhang, där Raspberry Pi används som allt från spelmaskiner och webbservrar, till robotstyrning och nav i smarta hem. Hårdvaran har successivt uppgraderats under åren, men formfaktorn och anslutningar har varit relativt orörda sedan starten.

Utöver vanliga anslutningar som USB och HDMI har majoriteten av enkortsdatorerna också en anslutning för kameratillbehör, där Raspberry Pi Foundation länge sålt en enklare kamera som via en bandkabel ansluts till denna. Det nuvarande kameratillbehöret har en sensor på 8 megapixlar och fast optik, men nu får den enklare varianten sällskap av en mer påkostad variant.

CAMERA-SOLO-scaled.jpg

Bland nyheterna syns den större Sony-signerade sensorn IMX477 på 12,3 megapixlar, som dessutom dubblerar arean per pixel för bättre prestanda i sämre ljusförhållanden. Den mest iögonfallande skillnaden med den nya kameramodulen är dock att den levereras utan objektiv, och istället med C- och CS-fattning för att användaren själv ska kunna välja optik efter användningsområde.

I och med att objektivfattningen är en erkänd standard finns adaptrar för att använda objektiv för andra kamerasystem, men därutöver presenteras två officiella varianter för kameratillbehöret. Den billigaste varianten har en brännvidd på 6 mm, vilket motsvarar 34,2 mm i 35 mm-format, och bländaren är fast f/1.2. Syskonet har istället variabel bländare på f/1.4 till f/16 och brännvidden 16 mm, som översätts till 91,2 mm i 35 mm-format.

Raspberry pi hq cam lenses.jpg
stupid3.jpg

Med den nya kameramodulen tillkommer också möjligheten att justera fokus, och enligt specifikation är kameran kapabel till råformatsbilder med upplösningen 4 056 × 3 040 pixlar. På videofronten fungerar 1080p med 30 bildrutor per sekund (FPS), 720p med 60 FPS och 640 × 480 pixlar i bildfrekvens om 60 eller 90 FPS. Anslutning till enkortsdator görs genom den 200 mm långa bandkabeln och för den som vill montera tillbehöret på stativ finns 1/4-tumsgänga.

För att särskilja nykomlingen från den enklare varianten är namnet "Raspberry Pi High Quality Camera", och redan nu finns den att köpa hos återförsäljare. Prislappen ligger på 50 USD för kameran, motsvarande strax över 600 kronor inklusive moms. Objektivet på 16 mm har samma prislapp, medan 6 mm-syskonet kostar 25 USD, eller 300 kronor. I skrivande stund är produkterna dock slut i lager hos svenska butiker.

Använder du Raspberry Pi till något projekt där en bättre kamera är användbar, eller har du några idéer för den nya produkten? Dela med dig i kommentarstråden!