Fjolåret bjöd på dubbla storlanseringar från det röda laget, som under sommaren släppte Ryzen 3000-serien på processorsidan och "Navi"-familjen av grafikkort. Sedan början av 2020 finns den kompetenta processorhårdvaran också tillgänglig för bärbara datorer, men under Ryzen 4000 "Renoir"-flagg. Även dedikerad Navi-grafik finns i portabelt format.

AMD har därmed ett unikt läge på marknaden, genom möjligheten att tillhandahålla både modern processor och kraftfull grafik för bärbara. I samband med Renoir-lanseringen presenterade bolaget ett sätt för datortillverkare att kräma ur mer prestanda genom att välja en AMD-kombo, i form av den dynamiska strömbudgeten Smartshift. Nu framkommer att tekniken i verkligheten inte omfamnats av tillverkare på bred front, närmare bestämt bara i ett fall.

► Läs mer om Smartshift-tekniken

Smartshift bygger på att olika applikationer kräver olika mycket av processor och grafikkort, varför komponenterna kan dela på en fast strömbudget och fördela den baserat på användningsområde. I situationer där processorkraft är av störst vikt kan alltså tillgänglig effekt lånas från grafikkortet för att tillåta processorn att nå högre klockfrekvenser, och vice versa. AMD menar att implementation av tekniken medför en obefintlig kostnad i hårdvaruväg, men att tillverkare behöver validera systemet och använda särskild firmware.

Sedan Ryzen 4000-släppet har dock Smartshift-datorer lyst med sin frånvaro, vilket väckt frågor. I ett twitterinlägg bekräftar bolagets Frank Azor, chefarkitekt för spellösningar tillika Alienware-grundare, att Smartshift bara finns i en enda dator på marknaden i dagsläget och så kommer det att förbli året ut.

Konkret rör det sig om Dell-signerade G5 Special Edition som kan konfigureras upp till Ryzen 7 4800H och Radeon RX 5600M, men på marknaden finns i skrivande stund ett antal modeller som ändå kombinerar Ryzen 4000- och Radeon RX 5000-serierna. På den svenska marknaden ser dock kombinationen AMD-processor med Nvidia-grafik ut att förekomma mer frekvent.

I podcasten "The Full Nerd", som drivs av tekniksajten PCWorld, berättar Azor att planerna för bärbara datorer stakas ut minst ett år i förväg, och att det därför är så pass tunnsått med Smartshift-stöd. Av samma anledning kommer inte heller fler modeller att sällskapa G5 Special Edition under år 2020, men enligt uppgift jobbar AMD hårt för att Smartshift ska dyka upp på bred front nästa år.

Läs mer om Ryzen och Radeon: