Idag avtäcker Intel officiellt den nya energieffektiva processorfamiljen Lakefield, som i praktiken redan avtäckts i form av Samsungs bärbara dator Galaxy Book S. Precis som där avslöjades får Lakefield-klassade processorer beteckningen "Core with Intel Hybrid Technology". Här anspelar ordet hybrid på att Lakefield-processorerna kombinerar en kraftfull Sunny Cove-kärna med fyra energisnåla Atom-kärnor med Tremont-arkitekturen.

Book-S_Product_Specifications_Mercury-Gray_FINAL.jpg

I Intels pressmeddelande nämner företaget att Core-processorer med hybridteknik integrerar nödvändiga komponenter för full Windows 10-kompatibilitet på en paketyta som är 56 procent mindre ställt mot konventionella Core-processorer för bärbara datorer. Processorarean mäter in på blott 12 × 12 × 1 mm. Detta har gjorts möjligt då Intel använder paketeringstekniken Foveros 3D, där såväl processorkärnor som primärminne staplas i integrerade 3D-lager.

Sett till Lakefield-processorernas energieffektivitet anges en energikonsumtion om 2,5 mW i standbyläge, vilket enligt Intel är en minskning om 91 procent ställt mot de energieffektiva processorerna i Core Y-familjen. Kombinationen av en ensam mer kraftfull kärna ställer dock höga krav på att fördelningen mellan tunga och lätta arbetsuppgifter utförs effektiv om god prestanda ska uppnås, något Intel löser med en hårdvarubaserad schemaläggare som assisterar operativsystemets motsvarighet.

I praktiken fungerar detta som så att processorn kommunicerar med operativsystemets schemaläggare i realtid för att låta denna fördela rätt uppgift till rätt typ av kärna. Enligt Intels uppgifter ska detta ge upp till 24 procent bättre prestanda per watt, ett resultat som uppnåtts i jämförelse med processorn Core i7-8500Y. Lakefield får också upp till 12 procent bättre prestanda för enkeltrådade heltalsberäkningar ställt mot en processor som helt överlåter uppgiften till operativsystemets schemaläggare.

Komponent

Intel Core i5-L16G7

Intel Core i3-L13G4

Kärnor/trådar

5/5

5/5

Klockfrekvenser

Basfrekvens: 1,4 GHz
Max turbofrekvens (enkelkärnig): 3,0 GHz
Max turbofrekvens (alla kärnor): 1,8 GHz

Basfrekvens: 0,8 GHz
Max turbofrekvens (enkelkärnig): 2,8 GHz
Max turbofrekvens (alla kärnor): 1,3 GHz

Cache

4 MB

4 MB

Grafikdel

Intel UHD Graphics
64 EU:s
500 MHz

Intel UHD Graphics
48 EU:s
500 MHz

Primärminne

LPDDR4X-4267

LPDDR4X-4267

TDP

7 W

7 W

I pressmeddelandet avslöjar Intel specifikationer för två Lakefield-processorer – Core i3-L13G4 och Core i5-L16G7. Båda modeller är bestyckade med fem kärnor, alltså en Sunny Cove och fyra Tremont, med stöd för lika många trådar. Cache-minne uppgår till 4 MB och båda modeller har en strömbudget på 7 W. Klockfrekvensen för Core i5-L16G7 tuffar på i 1,4 GHz och når maximala turbofrekvensen 3 GHz över en kärna, vilket tar steget ned till 1,8 GHz över samtliga kärnor.

Core i3-L13G4 arbetar istället i basfrekvensen 800 MHz med turbofrekvens över en kärna på 2,8 GHz, vilket sjunker till 1,3 GHz över samtliga kärnor. Processorpaketets integrerade primärminne är av typen LPDDR4X, och mängden beror på processormodell. Med Galaxy Book S anger Samsung inte en specifik processor, men minnesmängden anges däremot till 8 GB LPDDR4x.

Sett till Lakefield-processorernas Gen11-baserade grafikdel ska den prestandamässiga förbättringen vara 1,7 gånger större än den hos konventionella Core-processorer med strömbudget om 7 W. Som exempel ges konvertering av videoklipp, vilket här ska ske 54 procent snabbare. Core i5-L16G7 bestyckas med 64 beräkningsenheter (EU) medan Core i3-syskonet får nöja sig med 48. Grafikdelen körs i upp till 500 MHz.

I pressmeddelandet nämner Intel att Core-processorer med hybridteknik först letar sig in i nyligen avtäckta Samsung Galaxy Book S i juni år 2020, följt av den vikbara hybriddatorn Lenovo Fold X1 senare i år.

Läs mer om Intel Lakefield: