I slutet av maj inledde vi ett projekt tillsammans med Inet och vårt community här på SweClockers. Inet ska satsa stort på ett eget headset och vill veta vad Sveriges mest insatta entusiaster egentligen premierar när de väljer sin utrustning. För att se hela kontexten bör du slå ett öga på originalartikeln.

Med drygt tusen deltagare, över 400 fritextsvar och fler än 500 som ville ställa upp i den kommande fokusgruppen har vi haft en diger mängd information att bearbeta. Eftersom vi inte vill färga framtida åsikter kommer vi inte att ge alla svar svart på vitt men vi vill ändå ge en rapport på vart åt det barkar.

84290.png

Det tveklöst mest konkreta svaret i hela undersökningen var vilken stil på designen som föredras. Alternativ A gick vinnande ur duellen med över 80 procent av rösterna. Det här betyder förstås inte att headsetet kommer att se ut som på bilden, men att det är den renare och enklare designen Inet kommer att ta sikte på.

Andra faktorer som stack ut i både undersökningen och fritextsvaren var att ljudkvalitet, batteritid för ett eventuellt trådlöst headset och mikrofonens upptagningsförmåga var saker som de tillfrågade brinner för.

Givetvis uttrycktes också ointresse eller ogillande kring vissa funktioner. De två faktorer som hamnar längst ner i högen efter första rundan blir USB Type-C-anslutning och framförallt virtuellt surroundljud. I en avvägning mellan funktionalitet och påkostad design stod det också klart att funktionalitet och bekvämlighet går före utsvävningar i formgivning.

Utöver läsarundersökningen har vi givetvis också tittat på responsen i forumet. Allt från inbitna ljudentusiaster till mer casual gamers gav sig in i diskussionen. På de flesta punkterna fanns en relativt tydlig konsensus med läsarundersökningen, men om något fanns det eventuellt fler på audiofil-spektrat i forumet än i undersökningen.

Vi passade på att fördjupa oss lite i vad det är Inet önskar få ut ur den uppkommande fokusgruppen och hur arbetet har gått hittills. Inets Daniel Ridley, produktchef, gav oss svar på tal:

Hur skiljer sig fokusgruppen från läsarundersökningen eller tillhörande diskussionstråd?
– Läsarundersökningen låg till grund för att förstå vilka preferenser SweClockers medlemmar har i stort när det kommer till saker som formfaktor, funktioner, protokoll, etc. Med fokusgruppen vill vi djupdyka i mer avancerade specifikationer som är svåra att diskutera i stora grupper, men även diskutera mjuka värden som är svåra att tolka ur kvantitativa undersökningar.

Kommer alla deltagare att få testa samma prototyper?
– Ursprungstanken är att alla skall testa alla prototyper. Jag tror det är bra att få så mycket feedback som möjligt gällande alla samples.

Har ni redan utvärderingsexemplar på plats som ni tittar på?
– Vi har 3-5 stycken exemplar som vi tittar på just nu. Allt från trådbundet till trådlösa med 2,4 GHz eller Bluetooth, som ligger i linje med vad Swecarna önskat.

Vad har ert arbete bestått av rent praktiskt hittills?
– Vi har varit i kontakt med ett helt gäng fabriker, både gamla och nya bekanta! Det har dock varit svårare än vanligt att få fram information, till stor del pga COVID-19. När vi väl kommit i kontakt med de fabriker vi anser varit bra har vi berättat vad vi vill ha, och vad vi absolut inte är ute efter. Efter en tid har de återkommit med ett helt gäng lurar med olika funktionalitet och egenskaper där vi sållat och valt de som passar bäst. Just nu sitter vi med fabrikerna för att se vilka modifieringar vi kan få till.

Har ni haft någon egen intern undersökning eller något liknande den fokusgrupp vi nu startar?
– Alla som arbetar på Inet är ju entusiaster, och det finns ett stort engagemang inom bolaget för att vara hjälpsam i ett projekt som detta. Jag har själv samlat ihop ett antal stjärnor inom bolaget som bollar idéer utifrån vad SweClockers community har gett för feedback.

Läs mer om Inets headsetprojekt:

Vad skulle ni mer vilja ha reda på om projektets gång? Fortsätt gärna att diskutera och kom med feedback i forumet.