Apple avtäcker övergången till egenskapade ARM-processorer

Apple avtäcker övergången till egenskapade ARM-processorer

Övergången innefattar gemensamma binära applikationer för Intel och ARM, och emulering av äldre applikationer med god prestanda.

Likt ryktessvängen talat om länge avtäcker Apple att företaget flyttar till egenutvecklade ARM-processorer under det kommande året. Bytet sker för att Apple enligt egen utsago vill ha full kontroll över kislet som arbetar i företagets datorer, detta så att de själva har full kontroll över deras funktioner och prestanda.

AppleMacARM-25.jpg

Övergången till egenutvecklade ARM-processorer blir Apples fjärde stora tekniska skifte.

AppleMacARM-22.jpg

Apples ARM-kisel ska nå skrivbordsklassad prestanda med samma låga energiförbrukning som hos bärbara datorer.

AppleMacARM-21.jpg
AppleMacARM-20.jpg
AppleMacARM-19.jpg

Namnet på de ARM-baserade processorerna avslöjas inte idag, men familjen av integrerade kretsar (SoC) beskrivs som skalbara. Den skalbara designen följer Apples arbete med att utveckla processorer för Iphone till Ipad, där de första Retina-modellerna av den sistnämnda familjen ställde betydligt högre krav på den integrerade grafikdelen, något som Apple inte kunde få någon annanstans.

Med övergången till ARM-processorer även för datorer får Apple en gemensam arkitektur för alla företagets produkter. Det innebär att processorerna kan integrera andra specialiserade kretsar Apple använder i övriga mobila produkter, såsom säkerhetskretsen Secure Enclave och kretsen Neural Engine för beräkningar av maskininlärning och AI.

AppleMacARM-17.jpg
AppleMacARM-15.jpg
AppleMacARM-16.jpg
AppleMacARM-13.jpg
AppleMacARM-12.jpg
AppleMacARM-11.jpg

Apples presentation av operativsystemet Mac OS "Big Sur" under kvällen utfördes helt och hållet på ARM-processorer, fast i detta fall varianter på befintliga A12Z Bionic som används i Ipad Pro-familjen och framöver även i utvecklarenheterna för nya Mac-datorer. Alla Apples egna applikationer för systemet körs redan i systemäkta versioner, så kallade native-applikationer, och företaget avslöjar också att mjukvarujättar som Microsoft och Adobe redan har flaggskeppsmjukvara på plats eller på väg.

Detta innefattar produktivititetssviten Microsoft Office, där presentationsmjukvaran Powerpoint bland annat använder Apples utvecklargränssnitt Metal för rendering av grafik. Adobes mjukvaror Lightroom och Photoshop demonstrerades också med prestanda som var svårt att urskilja från deras Intel-kompilerade motsvarigheter.

AppleMacARM-7.jpg

Apples strategi för övergången till ARM innefattar både systemäkta mjukvara, emulering, gemensamma binära filer och virtualisering.

AppleMacARM-18.jpg

Universal 2 bakar in kompilerad kod för både Intel- och Apples ARM-processorer i en exekverbar binär fil.

AppleMacARM-10.jpg

Emuleringslösningen Rosetta 2 väljer kod vid installation och kan även kompilera under körning (JiT).

AppleMacARM-8.jpg
AppleMacARM-2.jpg

En Linux-distribution körs inuti en virtuell maskin i mjukvaran Parallells Desktop.

AppleMacARM-4.jpg

Spelet Shadow of the Tomb Raider för Intel-datorer emulerat i Rosetta 2-läge.

AppleMacARM-5.jpg

Grafikmjukvaran Maya 3D exekverad i emulerat Rosetta 2-läge.

AppleMacARM-6.jpg

Maya 3D i wireframe-läge, emulerad exekvering.

Apple menar att majoriteten av utvecklarna kommer ha systemäkta versioner redo när ARM-baserade Mac-datorer når marknaden, men för den mjukvara som då inte har flyttats över erbjuds ett par alternativ. Applikationer för Mac OS "Big Sur" kompileras nu i det nya binära applikationsformatet Universal 2, vilket innehåller kod för både Apple ARM och Intel.

För den mjukvara som utvecklats specifikt för Intels processorer erbjuder Apple även emuleringslösningen Rosetta 2, där koden som ska användas väljs när applikationen installeras. Det innebär att majoriteten av koden inte behöver väljas under körning, men Rosetta 2 stöder också översättning i realtid (Just in time, JiT). Att lösningen erbjuder god prestanda demonstrerades av att Intel-versionen av spelet Shadow of the Tomb Raider körs genom emulering med god grafisk nivå och prestanda.

Den tredje komponenten i övergången är stöd för virtualisering, där tredjepartslösningen Parallell Desktop användes som demonstration. Virtualiseringsmjukvaran används under demonstrationen för att virtualisera en Linux-applikation som skapar en webbserver, som sedan öppnas i webbläsaren Safari på Mac OS "Big Sur". Vidare demonstreras hur IOS-spel kan köras i realtid medan andra applikationer används samtidigt med god prestanda.

AppleMacARM_illustrationXcode.jpg

Enligt Apple kan utvecklare anpassa gammal Intel-kod på så kort tid som några dagar via utvecklarverktyget Xcode 12. Utvecklare kan beställa utvecklarpaketet Developer Transition Kit (DTK) nu, och de första ARM-baserade Mac-datorerna når handeln mot slutet av år 2020. Övergången väntas ta uppåt två år, och Intel-datorer får fortsatt stöd under denna tid. Apple meddelar också att de har ytterligare Intel-baserade datorer planerade framöver.

Kan du tänka dig att testa ARM-baserad Mac framöver, eller är du inbiten x86-anhängare? Berätta i tillhörande kommentarstråd!

Skicka en rättelse
2

Nvidia "Ampere" ryktas lanseras den 17 september

Efterträdarna till toppmodellerna RTX 2080 Ti och 2080 blir först ut, med successiv infasning av enklare modeller. Läs mer

13

AMD når 100 miljarder USD i börsvärde

Företaget når sin högsta aktievärdering någonsin under tisdagens handel till följd av en stark kvartalsrapport och framtidsutsikt. Läs mer

22

AMD:s kommande grafikkort "Big Navi" ryktas lanseras i november

Byggs på TSMC:s förfinade 7-nanometersprocess likt Zen 3-processorerna och kan komma utrustas med hela 16 GB GDDR6-minne. Läs mer

15

Apple Imac uppdateras med Intel "Comet Lake" och SSD-lagring över hela brädet

Den 27 tum stora Imac-modellen får extra kärlek genom fräsch processor och grafik, medan Fusion Drive stryks för samtliga datorer. Läs mer

37

Antalet 5G-telefoner väntas nå 250 miljoner sålda enheter i år

Var femte telefon såld under året har kommer ha utrustats med 5G-stöd, menar Digitimes Research – men de flesta hamnar i Kina. Läs mer

32

Kommande Macbook kan komma att utrustas med ny ARM-krets

Processorn A14X Bionic kan komma att förpassas till Ipads enligt nytt rykte. Läs mer

98

Officiellt: Amazon lanseras i Sverige

Amazons vice president för EU-expansion bekräftar satsningen som inte helt oväntat utlovar låga priser och snabba leveranser. Läs mer

10

Twitter riskerar böter på upp till 250 miljoner USD

Missbruk av personlig data i syfte att anpassa reklam får FTC att inleda en utredning. Läs mer

49

Tysk återförsäljare presenterar retursiffror för grafikkort

Mindfactory gräver fram statistiska skatter ur sin databas om 120 000 sålda och cirka 3 000 reklamerade grafikkort. Läs mer

13

Samsung meddelar ARM-intresse

Koreanska Samsung ögnar brittiska ARM Holdings med målet att köpa upp till fem procent av företagets aktier. Läs mer

37

AMD kan inte möta efterfrågan på bärbara "Renoir"-processorer

Den tyska tillverkaren XMG beklagar förseningar och belyser marknadsläget på Reddit. Läs mer

10

Intel "Tiger Lake-H" lanseras nästa år enligt tillverkningspartner

Datortillverkaren Compal nämner åttakärniga högpresterande mobila processorer på 10 nanometer i sin kvartalsrapport. Läs mer