AMD och dess Ryzen-processorer byggda på arkitekturen Zen 2 i 3000-serien fick sig nyligen en finputsning i form av "Matisse Refresh" med suffixet XT, som blir generationens sista anhalt med bland annat högre turbofrekvenser. Som tidigare avhandlat ser företaget ut att följa upp Zen 2 och Ryzen 3000-serien med Zen 3 och Ryzen 4000 så snart som i höst.

Där sommarens naturliga lanseringsplattform Computex ställts in har specifika uppgifter gällande nästa generation Zen reducerats till rykten, men nu rapporterar välrenommerade Igor's Lab att Zen 3-kislet nått den produktionsklara revisionen B0. Enligt Igor Wallossek har endast familjen "Vermeer", Ryzen 4000-serien för stationärt bruk utan integrerad grafik, validerats för massproduktion.

AMD_Cezanne_Code.jpg

AMD:s Zen 3-baserade APU-processorer avhandlas också, där "Cezanne", uppföljare till 4000-seriens "Renoir" enligt Igor's Lab i nuvarande är i ett alpha-stadie med A0-kisel. Nyheterna här är istället att "Cezanne" för stationärt bruk kan komma att bli med ytterligare en omgång Vega-grafik, medan Ryzen 5000 för bärbart begåvas med Navi och RDNA 2-baserade kretsar.

AMD-Cezanne-Ryzen-5000-Rembrandt-Ryzen-6000-Van-Gogh-APU-Roadmap.png

Bildkälla: Expreview

Enligt Wallossek kommer RDNA 2-grafik över hela brädet bli verklighet först i samband med uppföljarna i form av "Rembrandt" och Ryzen 6000-serien. Om processorfamiljen "Rembrandt" är ingenting konkret känt i nuläget, men en lansering år 2022 är på tapeten. Plattformen ryktas även bygga på TSMC:s 5- eller 6-nanometersprocess samt arkitekturen Zen 3+.

Lanseringsplattformen för "Cezanne" tros bli CES av 2021 års upplaga, då tidigare uppgifter pekar mot en lansering tidigt under nästa år. Dessförinnan tros "Vermeer" och den stationära Ryzen 4000-familjen lanseras under 2020 års slut. Exakt tidpunkt är ännu oklar, men om AMD väljer att inleda massproduktion omedelbart är tillgänglighet på butikshyllorna att vänta inom cirka tre månader.

Läs mer om AMD Ryzen 4000 "Vermeer":