De små enkortsdatorerna i Raspberry Pi-familjen har onekligen blivit oerhört populära sedan den först introducerades år 2012. Den första modellen utvecklades av The Raspberry Pi Foundation med syftet att främja datorkunskaper i utvecklingsländer. Enkortsdatorerna blev dock snabbt populära som både renodlade kompakta datorer och som grundstomme i kreativa teknikbyggen.

PiCase40-3.jpg
PiCase40-5.jpg

Den ökande populariteten har också lett till att en marknad för tillbehör skapats runt Raspberry Pi, en marknad som bland annat innehåller diverse kompakta chassin. Många av dessa tillämpar någon form av aktiv kylning för att låta Raspberry Pi 4 tuffa på i högre hastigheter utan att klockas ned. Välkända tillverkaren Cooler Master sjösätter snart ett Kickstart-projekt för chassit Pi Case 40 som kyler Raspberry Pi 4 passivt genom direktkontakt med metallhöljet.

Precis som med enkortsdatorn det ska husera är Pi Case 40 en kompakt historia med måtten 96 × 68 × 28 millimeter. Den kompakta formen gör att alla anslutningar på kretskortet är tillgängliga på baksidan, såsom bildutgång, USB-anslutningar och kontaktpinnar för utökad funktionalitet (GPIO). Själva Raspberry Pi 4-kortet placeras på en gummiram (TPU) och processorn har direktkontakt med aluminium, vilket möjliggör den passiva kylningen.

PiCase40-4.jpg

Pi Case 40 är även bestyckad med en av/på-knapp som dessutom kan programmeras för att utföra andra funktioner om användaren så skulle vilja. I paketet ingår också fyra VESA-fästen för montering på exempelvis skärmens baksida. Chassits Kickstarter-kampanj inleds måndagen den 6 juli, men nyfikna kan redan nu anmäla sitt intresse. Den som anmäler intresse innan kampanjen drar igång får 25 procent rabatt på priset, som i dagsläget är okänt.

Läs mer om Raspberry Pi 4: