I och med lanseringen av de energieffektiva processorerna i Intels Lakefield-familj introducerade bolaget en teknik vid namn Hybrid Technology. Detta är namnet på en teknik där en kraftfull kärna kombineras med flera små energieffektiva kärnor, och dessa integreras tillsammans med bland annat primärminne på samma krets via paketeringstekniken Foveros. Lakefield tar dock plats i bärbara datorer, där en enskild prestandakärna sällskapas av fyra enklare energieffektiva kärnor.

Intel-Alder-Lake-Document.jpg
Intel-Alder-Lake-Hybrid-Technology.jpg

Upplägget med att kombinera högpresterande kärnor med enklare energieffektiva sådana har länge tillämpats inom ARM-processorer, där konceptet kallas big.LITTLE. Enligt en ny rapport från kinesiska teknikportalen Zhihu (via Videocardz) utvecklar Intel detta koncept med processorgenerationen "Alder Lake-S" som enligt en läckt produktpresentation integrerar åtta högpresterande och åtta energieffektiva (8+8) kärnor i en processor.

Rapporten anger vidare att processorerna har möjlighet att växla mellan standardläge, där endast de högpresterande kärnorna är aktiva, och hybridläge där samtliga kärnor aktiveras. Uppgifterna anger också att instruktionsuppsättningar som AVX-512, TSX-NI och flyttalsberäkningar med FP16 inte är tillgängliga när processorn körs i hybridläge, vilket antyder att de enklare kärnorna offrar stöd för de utökade instruktionsuppsättningarna.

Intel-Alder-Lake-S-leak.jpg

Tidigare läckor har angivit att "Alder Lake-S" också ska bjuda på flexibelt upplägg, där upplägget med åtta högpresterande och åtta energieffektiva kärnor kan kombineras med en integrerad grafikkrets (8+8+1), och att dessa ska kunna kompletteras med modeller som endast huserar sex högpresterande kärnor vilka sällskapas av en integrerad grafikkrets (6+0+1). Denna flexibilitet kan göra skiljelinjen mindre distinkt mellan processorer för stationära och bärbara datorer med Alder Lake-generationen.

Det är i skrivande stund inte klart hur Intel hanterar processorernas hybridläge för de modeller som används med stationära datorer. Potentiella lösningar är att de energieffektiva kärnorna sköter lättare arbetsuppgifter som tilldelas av schemaläggaren i Windows i kommunikation med processorns kontrollfunktioner, enligt samma modell som används med Lakefield. De läckta presentationsbilderna anger dock att hybridtekniken inte behöver användas i samtliga modeller (SKU), vilket antyder att Alder Lake-processorer kan bestyckas med enbart högpresterande kärnor.

Processorerna i "Alder Lake-S"-familjen ligger fortfarande en bit bort på horisonten och väntas inte nå marknaden förrän år 2022, och följer då 2021 års Rocket Lake. Alder Lake väntas tillverkas på en förfinad variant av Intels tillverkningsteknik på 10 nanometer och används tillsammans med sockel LGA 1700 och 600-seriens styrkretsar.

Läs mer om Intel Hybrid Technology: