Datorbranschen har under åren grenat ut sig till att innefatta mycket mer än bara komponenter, och marknaden för kringutrusning är kanske det tydligaste exemplet. Utöver närbesläktade produkter som tangentbord och hörlurar har även stolar blivit en stor post, som återfinns i produktportföljen hos många komponenttillverkare och återförsäljare.

Ett vanligt inslag bland dessa stolar är gamingstämpeln, som tar sig uttryck i estetik hemmahörande i sportbilar. Några tillverkare tar det hela steget längre, och bygger in både fläktar och RGB-belysning i sitsen. Logitech är ett av de företag som tidigare inte doppat tårna i stolträsket, men som nu gör debut genom ett samarbete med välrenommerade möbeltillverkaren Herman Miller.

Utöver utformningen har de typiska spelstolarna nämligen ännu en egenskap gemensam, i form av ett bristande fokus på ergonomiska egenskaper. I forumet diskuteras stolar flitigt, och för den som eftersöker god ergonomi landar rekommendationerna ofta i modeller från Kinnarps eller Herman Miller, två bolag som dock har sortimentet i en betydligt högre prisklass än spelstolarna. Tillsammans med Logitech menar Herman Miller att de framställt den första ergonomifokuserade produktserien i gamingsegmentet, där huvudrollsinnehavaren är stolen Embody Chair.

Embody Chair 1.jpg
Herman Miller Logitech.PNG

Modellen är framtagen för att passa spelare av olika slag, vilka enligt Herman Miller är en målgrupp som i regel sitter stilla tre gånger längre än människor som arbetar på kontor. För bekväma dagar framför skärmen lyfts att stolen utformats för att underlätta en korrekt hållning, och istället för inmonterade RGB-fläktar svarar ett kylskum för att hålla temperaturen behaglig.

Utöver Embody Chair presenterar företagsduon det höj- och sänkbara skrivbordet Navi Gaming Desk, som utseendemässigt är i linje med den blå-svarta stolen. Skrivbordet kan höjdmässigt justeras mellan 65 och 125 centimeter och bordsskivan mäter in på 150 × 75 centimeter. För den som vill ha ett komplett Herman Miller-osande spelmöblemang finns också monitorarmen Ollin, med specificerad maxvikt på 9 kg.

Samarbetet med Logitech medför inte att produkttrion dyker ned till plånboksvänliga versioner. Produkterna kan redan nu beställas från Herman Millers webbutik, där stolen går loss på 1 276 euro, motsvarande 13 000 kronor. Skrivbordet ligger på motsvarande 11 000 kronor och monitorarmen syns strax under 2 000-kronorsstrecket.

Vilken stol använder du? Berätta om ditt val och var din prismässiga smärtgräns går för en spelstol i ergonomins tecken!