Storleken för den globala marknaden för telefoner beräknas uppgå till 1,15 miljarder enheter under år 2020, spår Digitimes Research. Detta är en minskning om 15,2 procent från de dryga 1,3 miljarder sålda enheter under år 2019, samtidigt som den flyktigt relaterade konsumtionen av både DRAM och flashminne av NAND-typ väntas öka under året.

Av dessa enheter spås drygt 250 miljoner stycken vara rustade med stöd för 5G-uppkoppling, vilket innebär att mer än 20 procent av samtliga smartphones sålda under året stödjer framtidens nätverk som är under utrullning. Kina, som tack vare Huawei ligger långt fram i 5G-utvecklingen spås stå som mottagare för den absoluta majoriteten av dessa 5G-kompatibla enheter, där hela 170 av 250 miljoner enheter tillverkas för marknaden.

Enligt Digitimes ser den kinesiska telefonmarknaden ut att efter en svag inledning på året återhämta sig under årets andra hälft för ett drygt tioprocentigt fall på årsbasis. Samtidigt erbjuder tillverkare i landet 5G-kapabla enheter redan från instegssegmentet, istället som ett premiumalternativ likt i väst, vilket är en förklaring till den förväntade marknadspenetrationen.

Där drygt hälften av telefonerna som säljs i Kina under året stödjer 5G är fördelningen på övriga marknader annorlunda. Resten av världen ser ut att få finna sig i att dela på endast 82,3 miljoner 5G-smartphones, till följd av försenade 5G-utrullningar och Huaweis vara eller icke vara i många länders 5G-nätverk.

Läs mer om 5G: