När AMD avtäckte de tekniska funktioner som nya grafikarkitekturen RDNA 2 bjuder på var Smart Access Memory utan tvekan en av de som sticker ut. I korthet går Smart Access Memory ut på att processorn kan nå större delar av grafikminnet per anrop än vad som tidigare varit möjligt. Tekniken stöds i dagsläget endast när AMD:s processorer i Ryzen 5000 sällskapas av de kommande grafikkorten i Radeon RX 6000-serien.

Även om AMD till synes knyter funktionen till hårdvara av senaste snitt är tekniken i sig inte ny eller bunden till företagets teknik. Smart Access Memory använder en del i PCI Express-specifikationen som specificerar hur stor del av grafikkortets grafikminne, eller snarare frame buffer, som är åtkomlig för processorn över PCI Express. Detta beror på ett arv i kompatibilitet med 32-bitars operativsystem, men PCI Express-specifikationen stöder en justerbar mängd frame buffer-utrymme.

Delen av specifikationen det berör kallas "resizable BAR", och då det är en del av PCI Express har spekulationer angivit att konkurrenter som Intel och Nvidia borde kunna aktivera stöd för lösningar likt AMD:s Smart Access Memory. Just detta bekräftar Nvidia i samtal med Gamers Nexus, som i Twitter-inlägg förmedlar att stödet ska införas för Nvidias grafikkort i Ampere-familjen i en kommande mjukvaruuppdatering.

Till skillnad från Smart Access Memory menar Nvidia att bolagets lösning inte blir knuten till en specifik processortillverkare, och ska därmed kunna användas med både nya och gamla processorer från Intel och AMD. Kommentarerna nämner dock inget om vilka prestandavinster som Ampere-baserade grafikkort kan väntas få av Nvidias tillämpning av justerbart frame buffer-utrymme. AMD anger att Smart Access Memory kan ge mellan 5 till 11 procent prestandaförbättring.

Det återstår att se när Nvidia aktiverar stöd för justerbart frame buffer-utrymme i bolagets grafikdrivrutiner. Enligt tidigare rapporter planerar Nvidia att sjösätta uppgraderade modeller av Geforce RTX 3000-serien, med start i januari år 2021. Stöd för det bättre utnyttjandet av grafikminne kan potentiellt sett lanseras i samband med att den nya hårdvaran avtäcks.

Läs mer om Smart Access Memory: