Trots att Windows 10 för ARM-processorer har funnits tillgängligt i mer än 1,5 års tid är systemet begränsat sett till mjukvarustöd. Att mängden native-applikationer för ARM är begränsat är logiskt med tanke på hur nya dessa är. Windows 10 för ARM stöder emulering av 32-bitarsmjukvara för x86-processorer, men saknar stöd för 64-bitarsvarianter. Då de sistnämnda utgör en stor del av tillgänglig mjukvara begränsar det användbarheten i PC-datorer med ARM-processorer.

Microsoft har sedan tidigare utlovat stöd för emulering av 64-bitarskod för processorer från Intel och AMD, vars gemensamma tekniska bas kollektivt kallas x86-64. En skarp lansering av stödet ligger fortfarande längre fram på horisonten, men den som vågar installera mjukvara av mer experimentell karaktär kan nu testa på stöd för x86-64 på ARM. Microsofts senaste testversion av Windows 10 med versionsnummer 21277 kan laddas ned via Windows Update.

Då det handlar om en testversion behöver användaren dels växla uppdateringsprogram från lanseringsversioner till förhandsvarianter, och dels manuellt välja version 21277. En detaljerad beskrivning av hur användare går till väga för att installera testversionen finns beskrivet på Windows-bloggen. Med nyheten på plats kan användare installera x86-64-applikationer, i nedladdad form såväl som från Windows Store.

Microsoft rekommenderar dock native-mjukvara för ARM, så kallade ARM64-versioner, för bästa möjliga upplevelse. Windows 10 version 21277 kan installeras på datorer med Qualcomms Snapdragon-baserade processorer, och blogginlägget länkar till drivrutiner som förbättrar grafikprestanda hos kompatibla enheter. Kompatibla datorer inkluderar Samsung Galaxy Book S i Qualcomm-utförande, Lenovo Flex 5G och Microsoft Surface Pro X.

Microsoft har inte meddelat när stöd för emulerad 64-bitarsmjukvara når Windows 10 i skarp version, men tidigare rapporter tyder på att det kan dröja så länge som till höstuppdateringen år 2021.

Läs mer om Windows 10 för ARM: