Inför avtäckandet av telefonerna i Galaxy S21-serien presenterade Samsung också bolagets senaste systemkrets Exynos 2100. Med tillverkningsteknik på 5 nanometer och åtta kärnor som toppas av prestandakärnan Cortex-X1 utlovar Samsung en återkomst till prestanda i klass med Qualcomms Snapdragon 888. Tidiga tester visar att bolaget lyckats sett till processordelen, men att grafikdelen inte riktigt matchar Qualcomms motsvarighet.

Samsungs lösning på grafikfrågan är att sällskapa en ARM-processor i Exynos-kretsarna med integrerad grafikteknik baserad på AMD:s RDNA-arkitekturer. Under presentationen av Exynos 2100 meddelade Samsung att nästa systemkrets som släpps i år får RDNA-grafik. Enligt ständige läckaren @Iceuniverse kan nyheterna släppas så snart som andra eller tredje kvartalet 2021.

Utöver uppgifter om lansering anges att RDNA-grafik ska användas både i prestandaserien Exynos 2000 och mellanklasskretsarna i Exynos 1000-serien, där de sistnämnda idag toppas av Exynos 1080. Då flaggskeppen i Galaxy S21-serien redan lanserats spekuleras det i att nästa Exynos med RDNA-grafik används i Samsungs kommande vikbara telefon Galaxy Z Fold 3.

Om Samsung väljer att lansera Galaxy Z Fold 3 under samma del av året som föregångaren skulle det innebära en sjösättning i september månad. Det matchar väl med att en Exynos-krets med RDNA-grafik blir tillgänglig under andra eller tredje kvartalet i tid för Samsungs tredje vikbara Fold-modell.

Läs mer om Samsung Exynos: