Den senaste generationens spelkonsoler har gjort stora framsteg gällande generell prestanda, men lagringsprestanda i synnerhet. Både Microsoft och Sony har valt att utrusta sina alster med SSD-lagring över PCI Express 4.0, något som bådar för både låga åtkomsttider såväl som skyhöga överföringshastigheter.

I fallet Sony och Playstation 5 har det tidigare rapporterats om att enheten är utrustad med en expansionsplats för en SSD av M.2-typ. Trots att de fysiska förutsättningarna finns på plats har användningen av expansionsplatsen hittills varit låst i firmware, då Sony uttryckt en vilja att utvärdera vilka enheter som uppfyller konsolens högt ställda prestandakrav.

Nu rapporterar Engadget att expansion av konsolens lagring kan bli verklighet i sommar. Inga indikationer på vilka SSD-enheter som stöds har ännu gjorts, men en del av den kommande firmware-uppdateringen kan vara förbättrad kylning genom högre fläkthastigheter. Högpresterande SSD-enheter likt Samsung 980 Pro drar nämligen upp till 8,5 watt – effekt som måste kylas bort.

Playstation 5 och dess lagring om 825 GB, varav 667 GB är tillgängligt för spel, har tidigare rapporterats vara otillräcklig för moderna spel. Detta lagringsutrymme kan fyllas upp av så få som sex stycken speltitlar, varför Sony sannolikt valde att utrusta enheten med en M.2-plats. Exakt när M.2-platsen aktiveras uppges inte, men till Bloomberg säger Sony att "detaljer släpps vid ett senare tillfälle".

Läs mer om Playstation 5: