Apple har med sitt mobila operativsystem IOS 14 lovat att bättra på den personliga integriteten, där bland möjligheten att neka applikationer att spåra vissa parametrar införs. Detta har fått bolag som lever på spårning av användare i annonssyfte, likt Facebook, att slå bakut, medan Google konstaterat att Apples tilltag kommer ha en negativ inverkan på annonsörer.

Nu har Apple beslutat att föregå med gott exempel genom att publicera en lista över bolagets IOS-appar med specifikationer gällande vilka appar som spårar vilken typ av data. Här delas applikationernas spårning upp i två kategorier – data som knyts till konsumenten, samt anonymiserad data. Därefter specificeras även vilka parametrar som spåras.

appstore-tracking.JPG

Ett exempel är spårningen i bolagets App Store, där betalsätt och köp givetvis kopplas till ett personligt konto, likt recensioner och appar som läggs upp till salu. Kort sagt allting relaterat till app-butiken spåras, men användare kan åtminstone sova tryggt i vetskapen om att platsdata inte aktivt länkas till kontot.

Gällande applikationer av mer känslig art, exempelvis Health, framgår istället att endast anonymiserad data delas med bolaget. Sett till helheten samlar Apple genom sitt app-utbud data kring användning i så gott som alla applikationer, men denna information är enligt bolaget inte bunden till ett specifikt användarkonto. Somliga appar, likt kalkylatorn och kortspelet Hjärter spårar istället ingen data alls.

Sanna integritetsvurmare kommer sannolikt även i fortsättningen förfasas över mängden data som samlas in från mobila operativsystem – men att Apple gör det enklare att förstå exakt vilken applikation som delar vad och i vilken form är ett steg i rätt riktning.

Läs mer om Apple: