Apple petades nyligen ned ett pinnhål på pallen som avser världens största telefontillverkare, och är nu trea efter Samsung och den nya andraplatsinnehavaren Xiaomi. Sistnämnda bedöms ha seglat upp till följd av kraftig försäljning av telefoner i de lägre prisklasserna, ett segment Apple är kända för att inte lägga tonvikt vid när de årligen presenterar nya telefoner med senaste snittets systemkretsar.

I Apples sortiment finns dock den billigare modellen Iphone SE, som återanvänder ett yttre med några generationer på nacken, men med snäppet färskare hårdvara under huven. Originalet kombinerade år 2016 Iphone 5-yttre med 6S-komponenter och fjolårets modell blandar Iphone 8 och 11. Nu rapporterar branschtidningen Digitimes att nästa prispressade Apple-telefon dyker upp första halvan 2022.

Digitimes källor uppger vidare att systemkretsen blir densamma som i Iphone 12-familjen, det vill säga högpresterande A14 Bionic, vilket också öppnar dörren för 5G-stöd hos bolagets billigaste produkt. Wccftech sammanfattar flera tidigare rykten och rapporter kring den tredje generationens Iphone SE, som i linje med Digitimes pekar mot lansering nästa år, samt att det rör sig om en mycket billig 5G-telefon. Därför spås att Apple stannar kvar på prisnivån 399 USD, som i bolagets svenska butik översätts till 5 075 kronor.

Därtill talas om att samma åldrande Iphone 8-yttre får hänga med ytterligare ett varv, vilket innebär en storlek hämtad från 2014 års Iphone 6. Avsaknad av Face ID, fysisk hemknapp och LCD-skärm på 4,7 tum är specifikationer som hör detta till, specifikationer som är rimliga för att rymma en halvfärsk flaggskeppskrets i en relativt smal budget. I vanlig ordning lär fler uppgifter kring Iphone SE hitta ut på webben i takt med att lansering närmar sig.

Är du sugen på en ny version av Iphone SE? Vad krävs för att du ska slå till på en sådan modell? Berätta i kommentarstråden!