AMD:s processorarkitektur Zen 3 finns har tagit plats i Ryzen 5000-familjen för både stationära och bärbara datorer, men även i servervärlden. Klart är att Zen 3 kommer att återanvändas med AMD:s nästa laddning processorer, där mängden L3-cacheminne skjuter i taket med tekniken 3D V-Cache. Arkitekturen Zen 4 ska dock hålla schemat, som säger nya processorer år 2023.

Nu går HP eventuellt händelserna i förväg, i och med att de listar "Ryzen 7000-series" bland specifikationerna för en serie allt-i-ett-datorer. Den tillhörande länken pekar i dagsläget mot en tom sida och vidare läsning saknas därför. Enligt den kortfattade informationen blir Intels Core 12000-serie "Alder Lake" del av möjliga konfigurationer, processorer som väntar runt hörnet och inte är lika exotisk som Ryzen 7000-serien, som ännu inte offentliggjorts av AMD.

HP Ryzen 7000.PNG

På ryktesväg talas om att Ryzen 7000-serien kan bli Zen 4-utrustad, men dessförinnan väntar både Zen 3 med 3D V-Cache och "Rembrandt", som kombinerar Zen 3 och RDNA 2-grafik. Tilläggas bör dock att det är möjligt att HP begått ett misstag och snubblat på tangentbordet i ett försök att skriva Ryzen 7. På Intel-sidan är allt-i-ett-datorerna begränsade till en Core i7-modell, varför det inte är osannolikt att en liknande begränsning är tänkt att finnas också på AMD-sidan.

Däremot är det inte otänkbart att det rör sig om ett större klavertramp och en tidig vink om att Ryzen 7000-serien inte ligger långt bort. Om så är fallet lär serien verkligen vara utan Zen 4. "Rembrandt” är som nämnt en kandidat, medan 3D V-Cache-modellerna ska ingå produktion mot slutet av 2021. Dessa alternativ väcker vidare frågor kring Ryzen 6000-serien, som kan vara struken och ersatt med 7000, alternativt öronmärkt för en av de två varianterna.

Läs mer om Ryzen: