Det är inte varje dag ett nytt datorföretag slår upp dörrarna, men australiensiska Allied Gaming planerar en expansion till Sverige och Europa i år. Allied Gaming grundades för två år sedan, men ser ut att till stor del bestå av tidigare Origin PC, vilka började bygga datorer i Australien för tio år sedan. Bolaget säljer även datorer i USA, och letar just nu personal till en anläggning som de planerar att bygga utanför Östersund i Jämtland.

Företaget erbjuder tre olika serier i Australien och USA som går under namnen Stinger, Patriot och M.O.A.B. Utöver stationära speldatorer säljer företaget även bärbara datorer, men verkar bara ha en serie i dagsläget som heter Tomcat. Därtill har de också egna tillbehör, likt skärmar, tangentbord, möss och hörlurar. I dagsläget är det dock osäkert om alla deras produkter ska säljas i Sverige, eller om de börjar med ett mer begränsat sortiment.

Det som framgår baserat på deras jobbannons på LinkedIn är de ska bygga både stationära och bärbara datorer i Sverige. Bland annat söker de en produktionstekniker i Sverige som ska börja bygga ett produktionsteam med ansvar för att bygga datorer inte bara för Sverige, utan åt hela Europa. Chefen för deras svenska kontor har tidigare jobbat för Alienware i Australien, men utöver det finns ingen information om någon övrig personal som ska arbeta för Allied Gaming i Sverige.

Vid en närmare titt på datorerna Allied Gaming erbjuder i Australien är det är lite blandad kompott. Deras billigaste system kostar motsvarande 11 150 kronor, inklusive 10 procents moms, medan deras dyraste burk kostar nästan 46 000 kronor.

För en snabb jämförelse är Allied Gamings modell med ett pris motsvarande cirka 12 500 kronor ett intressant exempel. Modellen är utrustad med en Ryzen 5 5600G som tar plats på ett moderkort med AMD:s styrkrets B550 tillsammans med 16 GB DDR4 som körs i 3 200 MHz. Grafikkortet är Nvidias Geforce RTX 3060 med 12 GB grafikminne och slutligen finns även en 500 GB SDD-enhet över NVM Express och en 2 TB stor hårddisk.

Ett liknande system från exempelvis Komplett med samma processor samt grafikkort landar på 14 490 kronor, men är då utrustat med ett moderkort baserat på AMD:s styrkrets A520, långsammare primärminnen på 2 666 MHz samt en mindre 1 TB stor hårddisk. Även medräknat ett påslag om 15 procent moms hamnar datorn från Allied Gaming på ett liknande pris som den från Komplett, vilket talar för en förhållandevis låg prissättning sett till komponenternas värde. Huruvida priserna i Sverige faktiskt hamnar på en liknande nivå är dock något som framtiden får utvisa.