Under CES 2022 avtäckte AMD sin nya generations processorer i form av Ryzen 6000-serien med kodnamnet "Rembrandt". Det handlade dock inte om modeller ämnade för den stationära marknaden, utan istället är dessa riktade mot det bärbara segmentet. Nu har det blivit dags för företaget att lansera den första uppsättningen processorer ur Ryzen 6000-familjen, och siktet är tydligt inställt på att peta ned rivalen Intel från laptop-tronen.

Ryzen 6000 Mobile-7.jpg

Processorerna i Ryzen 6000-familjen baseras kring den nya arkitekturen Zen 3+, vilken då bygger vidare på Zen 3 från Ryzen 5000-serien. Här handlar det inte om några IPC-förbättringar ställt mot den föregående generationen, då allt krut från AMD:s sida har lagts på att öka energieffektiviteten hos arkitekturen för att uppnå marknadsledande prestanda i effektspannet 15 till 45 W – det vill säga det TDP-spann som oftast används i tunnare bärbara datorer.

Ryzen 6000 Mobile-8.jpg
Ryzen 6000 Mobile-9.jpg
Ryzen 6000 Mobile-10.jpg
Ryzen 6000 Mobile-11.jpg
Ryzen 6000 Mobile-12.jpg

Processorkärnorna enligt arkitekturen Zen 3+ tillverkas på TSMC:s förfinade tillverkningsprocess på 6 nanometer. Den underliggande arkitekturen har optimerats för bland annat mindre strömläckage och bättre kontroll över hur pass snabbt en kärna kan stängas ned och aktiveras igen vid behov – allt en del i ett led för att öka den allmänna batteritiden.

Företaget trycker dock hårt på att Zen 3+ bara är en av komponenterna som gör Ryzen 6000-serien så pass energieffektiv. AMD har gjort en hel del förändringar i hur hela kretsens beståndsdelar kan regleras finkornigt, där minneskontrollern, grafikdelen och Infinity Fabric-bussen kan stängas av individuellt vid behov. Vidare har många förbättringar gjorts kring bildskärmsmässiga energibesparingar. Bland dessa syns möjligheten att bara uppdatera de delar av skärmen där en förändring sker medan resten av scenen hålls statisk.

Ryzen 6000 Mobile-14.jpg

Medan AMD erkänner sig besegrade av Intels "Alder Lake"-baserade Core i9-12900HK i en kraftigt flertrådad last, vidhåller företaget att denna typ av prestanda endast kan uppnås i klumpiga bärbara datorchassin som väldigt få vill beblanda sig med. Som exempel använder de den åttakärniga Ryzen 9 6900HS, vilken vid en TDP-nivå om 35 W är gångbar i en tunn bärbar dator och erbjuder över 160 procent bättre energieffektivitet än Intels bärbara flaggskepp som drar 110 W.

Ryzen 6000 Mobile-27.jpg

En annan stor nyhet med Ryzen 6000-seriens processorer är en kraftigt uppgraderad integrerad grafikdel. Den långkörande arkitekturen Vega är nu ett minne blott och istället ser vi RDNA 2 ta plats i de nya processorerna. Grafikkretsen finns i två olika utföranden, där Radeon 680M med 12 beräkningsenheter (CU:s) återfinns i Ryzen 7 och 9 medan den nedskalade Radeon 660M med 6 beräkningsenheter används ihop med Ryzen 5-modellerna.

AMD pratar här om upp emot dubblerad spelprestanda ställt mot föregående generationens integrerad grafik i Ryzen-processorerna. Prestandauppsvinget är en kombination av de arkitektoniska förbättringarna i RDNA 2 ställt mot Vega i kombination med höga klockfrekvenser på nivåer upp emot 2,4 GHz. Därtill har minnesbandbredden ökat markant tack vare plattformens övergång till LPDDR5.

Ryzen 6000 Mobile-28.jpg
Ryzen 6000 Mobile-29.jpg

Målet med den nya grafikdelen är att möjliggöra spelande vid upplösningen 1080p vid låga detaljinställningar med godtagbar prestanda. Prestandanivån ska enligt företaget i vissa fall ligga i närheten av enklare renodlade icke-integrerade grafikkretsar i stil med Geforce GTX 1650 Max-Q, och ytterligare prestanda finns att hämta vid användande av AMD:s uppskalningsteknik FSR.

Ryzen 6000 Mobile-35.jpg

Förutom själva processor- och grafikdelen har även plattformen uppgraderats ihop med Ryzen 6000-serien. Här syns nu stöd för DDR5- och LPDDR5-minne, PCI Express 4.0 samt USB 4, där det sistnämnda gränssnittet är kompatibelt med Thunderbolt och implementeras på utvalda datorer. Vidare ser vi stöd för bildutgångarna HDMI 2.1 och Displayport 2 medan stöd för avkodning av videostandarden AV1 har tillkommit.

Ryzen 6000 Mobile-13.jpg

De processorer som lanseras i första etappen är Ryzen 6000HS-serien, vilket inkluderar modeller med åtta och sex kärnor samt en TDP på 35 W. Dessa riktar sig mot tunna bärbara speldatorer. Senare under våren kommer även Ryzen 7 6800U och Ryzen 5 6600U med åtta respektive sex kärnor som är ämnade för det ultraportabla segmentet. Slutligen har vi HX- och H-modellerna med TDP-nivåer från 45W och uppåt som ska användas för mer traditionella bärbara speldatorer.

Bärbara datorer med Ryzen 6000HS-modellerna lanseras idag med förväntad tillgänglighet senare i februari. De övriga modellerna i familjen väntas ta plats i färdiga produkter någon gång under mars månad.

Är du sugen på en ny bärbar dator med Ryzen 6000 under huven? Dela med dig av dina tankar i kommentarstråden!