Den taiwanesiska tillverkningsjätten Hon Hai Precision Industry, känd som Foxconn, är bland världens största kontraktstillverkare av elektronikprodukter. De är en viktig leverantör till bland annat Apple, Google och Amazon.

Nu hotas produktionen hos Foxconn och flera andra teknikjättar med fäste i Shenzhen, Kina, till följd av ökad smittspridning av covid-19. Kinesiska myndigheter har de senaste dagarna beslutat att införa restriktioner för att få stopp på smittspridningen, vilket inkluderar att stänga alla verksamheter som inte anses ha kritiska samhällsfunktioner.

Detta innebär att även Foxconn stoppat all produktion på fabriker i Longhua och Guanlan, något som kan påverka bland annat tillgången på Apple-produkter. I bolagets fabriker skruvas allt från Iphone till spelkonsoler ihop. Det är därmed möjligt att det uppstår brist på Apple-produkter som Iphone och Ipad.

Foxconn har inte uttalat sig om exakt vilka produktsegment som påverkas, men meddelar att andra fabriker ska användas för att försöka kompensera bortfallet. Även dotterbolaget General Interface Solution Holding (GIS), som tillverkar pekskärmar, tvingas stänga till följd av restriktionerna.

Det är inte bara Foxconn och dess dotterbolag som påverkas. Staden Shenzhen är en viktig knutpunkt för teknikbolag, som ibland jämförs med Silicon Valley i USA. Där tillverkas allt från exempelvis MSI:s moderkort till krets- och mönsterkort från Unimicron. Staden huserar även huvudkontor till stora bolag som Oppo, Tencent och Huawei. I svallvågorna av kretsbristen kan längre stopp i produktion hos flera aktörer ge en märkbar effekt på tillgänglighet för flera produktsegment.

Källa: Nikkei Asia, Bloomberg