Microsofts operativsystem Windows 11 närmar sig snart ett halvår gammalt och har sedan lansering återfått ett antal önskade funktioner, likt flikar i Utforskaren och klocka i aktivitetsfältet vid flera skärmar. Bland de funktioner som försvann med Windows 11 är det några som väckt lite extra frustration hos användare, bland annat möjligheten att välja en standardwebbläsare.

Microsoft backar på svårinställd standardwebbläsare i Windows 11

Med Windows 10 går det att med ett knapptryck ställa in en webbläsare som standardapplikation för att öppna flera olika filtyper, något som hittills inte fungerat i Windows 11. Där måste användare istället ändra för varje filtyp, något som kritiserats för att vara krångligt och tidsödande för den som vill byta från Edge.

image (4).png

Inställningar för standardwebbläsare efter uppdateringen

Skärmbild 2022-03-30 160820.jpg

Inställningar för standardwebbläsare innan uppdateringen

I början av december backade Microsoft därmed på beslutet, genom att testa en knapp för ändamålet i Windows Insider-programmet. Med uppdateringen 2022—KB5011563, build 22000.593 anländer knappen även för resterande användare. Detta står av någon anledning inte med i uppdateringens beskrivning, utan har noterats av användare i efterhand.

Utöver det löser uppdateringen bland annat en bugg som ställt till det med krascher för DirectX och ett problem som skickade användare till fel meny i inställningar, vid sök efter widgets. Uppdateringen anländer automatiskt genom Windows Update och går för den otålige även att hämta direkt från Microsofts webbplats.

Har du haft problem med att ställa in standardwebbläsare?