I takt med att priser och tillgänglighet för Nvidias Geforce RTX 3000-grafikkort närmar sig normalnivåer kommer också familjens tvåårsdag närmare. Förra året visade Nvidia att efterträdaren till nu aktuella "Ampere" ska debutera under 2022, och en strid ström av läckor pekar också mot att så blir fallet.

Företaget har med grafikkort enligt "Ampere" och föregångaren "Turing" satsat på lanseringar i början av hösten, närmare bestämt september. Den välrenommerade Twitter-profilen "Kopite7kimi" menar att bolaget inte vill vänta fullt så länge på nästa laddning, som påstås göra debut tidigt under årets tredje kvartal. Därmed är det juli eller möjligtvis augusti som hamnar i skottgluggen när Geforce RTX 4000-äntrar scenen.

Arkitekturen till grund för nästa generations Geforce-grafikkort har kodnamn "Ada Lovelace" och ska enligt rykten komma med upp till 18 432 CUDA-kärnor för toppmodellen. Samma högpresterande segment uppges också bli mycket strömtörstigt, där skyhöga nivåer som 600 respektive 900 watt för ett enskilt grafikkort cirkulerar. Framtiden får utvisa om kärnantal och effektuttag stämmer överens med verkligheten, och svaren kan alltså möjligtvis vara ett par månader bort.

Klart är att också Intels dedikerade Arc "Alchemist" ska se dagens ljus inom några månader, och det återstår att se hur de står sig mot Nvidias utbud. Tilläggas bör avslutningsvis att den påstådda lanseringsluckan bör tas med en nypa salt, även om Nvidia inte är främmande för högsommarlansering. Företaget släppte exempelvis Geforce RTX 2000 Super-familjen mitt i sommaren, och ett sådant drag lämnar gott om tid för att ha fler modeller redo inför julhandeln.