För ett par decennier sedan var finska Nokia herren på telefontäppan. Legendariska modeller som Nokia 3310 fick även hårda golv att skälva vid blotta tanken på en tappad telefon, men när knappar blev till pekskärmar trillade bolaget från toppen. Det välkända varumärket pryder än idag smarta telefoner, men i själva verket är det aktören HMD Global som står för dessa produkter.

Nokia-koncernen är dock fortfarande aktiv och arbetar med bland annat telekomutrustning. Bolagets VD Pekka Lundmark talade tidigare i veckan vid konferensen World Economic Forum och ett framtidsosande ämne var nästa generations mobilnät 6G. Lundmark spår att detta når marknaden runt år 2030. Det innebär alltså ungefär ett decennium efter starten på 5G-utrullningen, men med tanke på att sistnämnda ännu inte lämnat det mer påkostade telefonsegmentet är bred 6G-utrullning troligtvis mer avlägset än så.

By then, definitely the smartphone as we know it today will not anymore be the most common interface. Many of these things will be built directly into our bodies. – Pekka Lundmark

I samband med prognosen kring 6G nämner Lundmark något ändå mer futuristiskt, nämligen att smarta telefoner år 2030 kommer att skilja sig mycket från de vi har idag. Han menar att stor del av funktionaliteten kommer att vara inbyggd i användarens kropp, men några konkreta exempel nämns inte. Redan idag är det exempelvis möjligt att operera in små kretsar för NFC-applikationer, medan exempelvis Elon Musk-projektet Neuralink experimenterar med att styra datorer med tankekraft.

Under konferensen spekulerar Lundmark vidare i framtidens teknik, och förklarar att det mesta förmodligen kommer att ha en "digital tvilling". Det handlar alltså om en kopia av exempelvis en produktionsanläggning, som simuleras i realtid för att hitta och undvika avvikelser. För att driva ett sådant "metaversum" tror Lundmark att nätverkshastigheter 100 eller 1 000 gånger snabbare än idag tarvas. Den berömda framtiden får utvisa om spådomarna slår in.

Källa: CNBC