För ungefär två veckor sedan lanserade Intel det första stationära grafikkortet i Arc-familjen. Debuten blev det mer avskalade Arc A380, som släpptes lös på kinesiska marknaden. Grafikkortet är utrustat med 8 exekveringsenheter (EU:s), vilket ger 1 024 streamprocessorer som körs i 2 000 MHz. Det sällskapas av 6 GB GDDR6-minne som körs i 15 500 MHz med minnesbuss på 96 bitar, för en teoretisk minnesbandbredd om totalt 186 GB/s.

Kort därefter följde de första testerna, både syntetiska prestandatester och spel. I det förstnämnda visade Intel framfötterna med förhållandevis höga poäng, särskilt sett till ray tracing-baserade testet 3DMark Port Royal. I spel gick det däremot desto sämre, en skillnad som ser ut att bero på att Intels funktion Advanced Performance Optimizations (APO) optimerar prestanda särskilt för vissa testsviter.

INTEL-GPU-DRIVER-TIMESPY-1.jpg

Nu har det letat sig ut en jämförelse där APO inaktiverats, genom Twitter-användaren "0x22h". Med funktionen aktiv ses liknande poäng som vid tidigare test, vilket för 3DMark Time Spy rör sig om 5 241 poäng. När APO inaktiverats sjunker dock poängen med cirka 15 procent, ned till 4 449 poäng. Det innebär därtill att Intel inte längre springer om exempelvis AMD:s Radeon RX 6500 XT, som halkat efter i tidigare recensioner.

INTEL-GPU-DRIVER-PORTROYAL-1.jpg

För det ray tracing-tunga Port Royal är det inte en lika drastisk skillnad. Där sjunker poängen med ungefär 4 procent, från 1 854 till 1 780 poäng. Utvecklarna bakom testsviten tillåter inte att resultat med den typen av optimeringar valideras och 3DMark uppges fortfarande undersöka drivrutinen till Arc A380.

Källa: Videocardz