Storleken på datorskärmar har skruvats upp flera snäpp över åren och tidigare vanliga storlekar runt 20 tum har i allt större grad börjat ersättas med storlekar närmre 30 tum. Därtill tillkommer fler och fler i storlekar om 48 tum och större, där gränsen mellan skärm och TV är hårfin.

Bland tillverkare som inte är främmande för de tilltagna storlekarna återfinns Gigabyte, som bland annat har jätteskärmen Gigabyte Aorus FO48U i bagaget. Nu slår de på stort igen och lanserar Aorus S55U, vars VA-panel mäter in på 54,5 tum.

31501 kopiera2.png
31501 kopiera.png
31502.jpg

Utöver storlek i TV-klassen utlovas uppdateringsfrekvens på 120 Hz och upplösning på 3 840 × 2 160 pixlar. Enligt Gigabyte uppnås färgstark bild med hjälp av kvantprickar och skärmen når 96 procent av DCI-P3. Det specificeras även stöd för HDR 10+ och AMD Freesync. För den spelintresserade stoltseras även med funktionerna Aim Stabilizer Sync och Black Equalizer, som ska ge extra skarp bild genom vapensikten respektive bättre svärta i spel.

Skärmbild 2022-07-06 131950.jpg

Trots spelinriktning befinner sig Aorus S55U betydligt närmare de flesta TV-apparater än spelskärmar. Detta förstärks av att Gigabyte valt att integrera Android TV, vilket ger möjlighet att köra applikationer och streamingtjänster av olika slag utan behov av extern mediaspelare. Tillsammans med fjärrkontrollen är det i princip bara brist på TV-mottagare som är den avgörande skillnaden.

För bildanslutning är det HDMI 2.1 och 2.0 som gäller, med två portar av vardera sort. Det kompletteras med ett gäng USB-portar av olika varianter och ett 3,5 mm-uttag för hörlurar. För att Android TV ska fungera finns val om nätverksanslutning trådlöst eller via kabel. På den trådlösa fronten sällskapas det även av Bluetooth, vilken version framgår dock inte.

Vilket pris den stora skärmen landar på återstår att se, då Gigabyte ännu inte delat med sig av varken prislapp eller officiellt lanseringsdatum.

När blir en skärm en TV?