Den 5 augusti 2012 landade NASA:s motoriserade landfarkost Curiosity på Mars, i uppdrag att undersöka planetens förmåga att hysa liv. Ett år efter landningen firade roboten sin första födelsedag i ensamhet, sjungandes "Har den äran idag" för sig själv. Sedan dess har födelsedagarna fortsatt firats i tystnad, åtminstone fram till nu.

Idag fyller Curiosity inget mindre än tio år, något svenska Husqvarna inte glömt bort. För att fira den ensamma roboten kallar de därmed samman en kör beståendes av bolagets robotgräsklippare, för en serenad tillägnad kusinen i rymden. Vid klockan 12:00, 15:00 och sedan vid 18:00 ska de gemensamt brista ut i sång, för att gratulera Curiosity på födelsedagen.

Alla robotgräsklippare av modellerna 405X, 415X och 435X AWD har fått en mjukvaruuppdatering som begåvar dem med skönsången, eller åtminstone en melodi. För den som äger en sådan gräsklippare och vill tillåta firandet krävs ett godkännande i den tillhörande applikationen.

Festfunktionen ska sedan bli ett permanent inslag i mjukvaran, för den som alltid önskat sällskap av sin gräsklippare på bemärkelsedagen. Husqvarna själva menar att det rör sig om ungefär 100 000 enheter som är bjudna till födelsedagsfesten. Hur många som tackar ja återstår att se, eller rättare sagt att höra.

Har du en robotgräsklippare? Kan den sjunga några hyllningssånger?