Maskininlärning eller artificiell intelligens (AI) används i en uppsjö av sammanhang, exempelvis för att diagnosticera sjukdomar, förbättra bilder och rekommendera musik. Systemen må sakna känslor och självmedvetenhet, men tekniska framsteg avlöser varandra i rask takt. I mycket tät följd demonstreras nu imponerande resultat i Minecraft.

AI-forskaren Károly Zsolnai-Fehér driver Youtube-kanalen Two Minute Papers och förklarar de två forskningsresultaten. I många år har AI-projekt studerat olika spel och hittat strategier som kan slå mänskliga mästare på fingrarna. Det svenska sandbox-spelet Minecraft skiljer sig dock från många andra titlar, eftersom det inte har lika uttalade mål och för att slumpen är en stor del.

Genom att lära sig från Minecraft-videor på Youtube lyckades Nvidia nyligen åstadkomma ett system som verbalt kan ges vaga uppdrag som att utforska. Endast en vecka senare presenterar nu organisationen Open AI ett system som kan spela Minecraft på ett sätt som påminner om hur en människa tacklar spelet. Att samla resurser, bygga skydd och uppgradera utrustningen är aspekter som nykomlingen behärskar.

Även Open AI använder videomaterial som träningsdata, men utvecklarna ger inga ledtrådar på vad materialet handlar om. Trots det lyckas modellen ta sig igenom den relativt långa processen för att skapa verktyg av diamant, som är ett av de mest sällsynta och svåråtkomliga materialen i Minecraft. Zsolnai-Fehér understryker att maskininlärning på det här viset kan användas för mer generella uppgifter utanför spelande och framtiden får utvisa vad det används till.