Sedan Sony lanserade Playstation 5 har konsolen genomgått en större förändring vad gäller innanmätet, när de i det tysta släppte en ny revision med nedbantad kylning i augusti förra året. Utöver byte till en basplatta i aluminium strök ett par kylflänsar på foten och konsolen blev 300 gram lättare.

Sony höjer priset på Playstation 5

För bara några veckor sedan var det dags igen, när ännu en ny revision dök upp i Australien. Likt förra gången är det Youtube-profilen Austin Evans som lyckats lägga vantarna på den omdanade varianten, som när skalet åker av återigen visar sig ha genomgått ett antal förändringar trots ett oförändrat yttre.

Skärmbild 2022-09-08 103630.jpg

Bildkälla: Austin Evans

Skärmbild 2022-09-08 103705.jpg

Bildkälla: Austin Evans

För den tredje revisionen krymper kylningen ett steg till med en mindre kylfläns, däremot görs istället tillägg av ännu ett värmeledningsrör. Desto större skillnad är det på moderkortet, som krymper med ungefär fem centimeter. Den nya storleken medför att komponenter möblerats om och bland annat CMOS-batteriet göms helt, vilket innebär att konsolen måste plockas isär helt vid eventuellt utbyte. Därtill minskar vikten med cirka 450 gram.

Att Sony släpper nya revisioner är inget konstigt i sig, det är ett vanligt förekommande fenomen under en spelkonsols livstid. Vanligtvis handlar det just om att optimera kylning, åtgärda eventuella fel eller få ned tillverkningskostnaderna. I det här fallet ser förändringen ut att vara positiv. Enligt Evans förbrukar den nya revisionen 20–30 watt mindre vid spel, men bibehåller ungefär samma temperatur och ljudnivå som föregångaren. När den nya revisionen letar sig vidare till Europa återstår att se, men generellt sett är det bara en fråga om tid innan de äldre ersatts helt.

Får den nya revisionen det att klia i köpfingret?