Hösten 2022 bjuder på ett fullspäckat lanseringsschema, med nyheter i form av både grafikkort och processorer från samtliga stora tillverkare. Som brukligt med stora lanseringar nära förestående har rykteskvarnen malt i rask takt sedan flera månader tillbaka, inte minst gällande när de nya produkterna kan tänkas anlända.

I somras cirkulerade bland annat uppgifter som gjorde gällande att Geforce RTX 4000-serien var planerad att lanseras redan i augusti. Väl in i september går det att konstatera att det inte blev av. Nu påstår en källa till Tweaktown att den uteblivna sommarlanseringen inte handlade om att grafikkorten inte var klara.

Enligt källan har Nvidia samlat grafikkort på hög i flera månader. Det ska ha resulterat i större mängder Geforce RTX 4090, RTX 4080 och RTX 4070 liggandes i lagerlokaler, i väntan på lansering. Källan uttalar sig däremot inte om huruvida det innebär att hela trion ska lanseras vid samma tidpunkt.

Hittills talar det mesta för att toppsegmentet blir först ut med Geforce RTX 4090 i spetsen. Som brukligt bör rykten tas med en nypa salt, men med det sagt är det inte otänkbart att både Nvidia och partnertillverkare valt att bygga upp lager under längre tid. För att säkerställa tillgång vid skarp lansering krävs föga förvånande viss framförhållning, men om fler modeller förberetts kan RTX 4090 få sällskap tidigare än väntat.

Huruvida det blir ett ensamt flaggskepp eller en trio redan från start kan komma att avslöjas den 20 september klockan 17:00. Då går Nvidias utvecklarkonferens GTC av stapeln, något som i år inleds med specialsändningen "Project Beyond".