Traditionen trogen öppnade Apple portarna i början av september, för att avtäcka årets laddning av Iphone-modeller. Med facit i hand stämde många detaljer överens med de rykten som sipprat ut de senaste månaderna, där utebliven Iphone 14 Mini-modell är ett exempel. Ett annat är att systemkretsen A15 Bionic hänger kvar utanför Pro-familjen, där endast en extra grafikkärna skiljer Iphone 14 från Iphone 13.

Nytt och gammalt när Iphone 14-serien gör debut

Att det på papperet saknas större nyheter hindrar inte Youtube-profilen "Jerryrigeverything" från att granska Iphone 14 i sömmarna, något som görs både med hållbarhetstest och en demontering. I förstnämnda test står klart att Apples konstruktion håller måttet. Telefonen ger inte efter när Youtube-profilen försöker böja den, och därtill konstateras att skärmglaset är mer reptåligt än hos många andra telefoner.

Jerry.jpg

Precis som hos tidigare Iphone-generationer handlar det om fram- och baksida av glas, men här upptäcker "Jerryrigeverything" att Apple smugit in en reparationsvänlig uppgradering. Numera kan både skärmen och glaset på baksidan lossas och bytas ut, utan att demontera eller byta ut stora delar av telefonen. Om olyckan är framme och bakstycket spricker, är en sådan reparation därför betydligt billigare än med föregående telefongeneration.

På Apples webbplats står att läsa att en förstapartsreparation av Iphone 14-baksidan kostar 2 295 kronor. Den lika stora Iphone 14 Pro-versionen använder fortfarande det äldre upplägget, där baksida och telefonens ram hänger ihop. Där är prislappen för ny baksida saftiga 6 895 kronor. Att göra baksida och skärm till lätt utbytbara delar är således ett steg i rätt riktning.

Har du bytt baksida på en Iphone-modell? Vad landade prislappen på?