Nästa vecka blir det åka av på grafikkortsmarknaden och den 12 oktober markerar säljstart för Nvidias Geforce RTX 4090, men även Intels Arc A770 och A750. Acer ser ut att bli en av partnertillverkarna för Intels satsning, men i övrigt är det bolagets egna modeller som synts. Gamers Nexus tittar närmare på hur Intels första grafikkort är konstruerade, och återupplever traumatiska minnen från Geforce RTX 2000-tiden.

Arc 770 1.jpg

Bildkälla: Gamers Nexus

Arc 770 2.jpg

Bildkälla: Gamers Nexus

Intel understryker att Arc A770-kortet inte har några synliga skruvar. Snäppfästen, friktion, lim eller tejp är alla beprövade medel för att fästa utan skruvar, men nackdelen är att demonteringen är svår utan att att orsaka skada. Det gäller självklart också reparationer, montering av vattenblock eller noggrann rengöring. För täckplåten på baksidan av Arc A770 används dubbelhäftande tejp, men Gamers Nexus lyckas att bända bort den mycket tunna metallbiten utan att skada den.

Väl under täckplåten pekar Gamers Nexus ut ett kardinalfel, som är en luftspalt mellan grafikkortets baksida och täckplåten, vilket förhindrar värmeavledning. Här slutar också Intels skruvlösa strategi med besked. Totalt uppgår antalet skruvar till 55 eller 56, med en blandning av olika längder som gör det extra utmanande att hålla koll. Blandningen av många skruvar och mer eller mindre permanenta fästmetoder är det som får Gamers Nexus att tänka på Geforce RTX 2000 Super-serien i referensutförande.

Arc 770 5.jpg

Bildkälla: Gamers Nexus

Arc 770 3.jpg

Bildkälla: Gamers Nexus

Arc 770 4.jpg

Bildkälla: Gamers Nexus

Det är inte bara skruvarna som är många, det gäller också antalet skräddarsydda kretskort. Intel Arc A770 har dels belysning runt fläktarna, dels runt sargen på kortet. För detta har företaget utformat stora och ömtåliga cirkulära respektive rektangulära kretskortslösningar för LED-belysningen. Ett par mindre kretskort för mer belysning ackompanjerar de förstnämnda. Kablage mellan kretskorten hålls på plats med mer tejp.

När det slutligen kommer till kylarlösningen och kretskortet för grafikkrets, minnen och strömmatning, är det mer konventionella varianter, där förstnämnda kombinerar värmeledningsrör, en ångkammare och aluminiumkylflänsar. Som tidigare känt har Arc A770 en relativt stor kretsyta om 406 mm², betydligt större än den prestandamässiga motsvarigheten Geforce RTX 3060 på 276 mm². Stor TSMC-tillverkad krets och komplicerad kylare antyder att Intel inte kommer att ha särskilt goda marginaler med prislappen 329 USD.

Brukar du skruva isär ditt grafikkort för rengöring, underhåll eller andra kylare? Berätta i kommentarstråden!