Stilig kabeldragning är något de flesta datorbyggare uppskattar, men det finns många olika uppfattningar om vad som är okej. Buntband och nätdelens medföljande kablage är fullt tillräckligt för många, medan andra vill ha färgkoordinerade, sleevade kablar. Cablemod är en populär tillverkare när det kommer till den senare typen, och företaget dyker nu ned i det aktuella 12VHPWR-träsket för att avlasta pressat kablage med en 90-gradersvinkel.

Den nya standarden 12VHPWR kan leverera upp till 600 watt över en kompakt 16-pinnarskabel, vilket gör att även de mest kraftfulla grafikkort kan strömmatas på ett vis som inte kräver tre-fyra separata 8-pinnarskontakter. Kontakten tar plats på de törstiga Geforce RTX 4090-modellerna, och väntas bli ett vanligt inslag hos många av nästa generations grafikkort. Cablemods rätvinkeladapter blir därmed något som kan rädda både estetik och oönskade påfrestningar.

Cablemod 1.jpg

12VHPWR-anslutningen har hamnat i rampljuset efter tester med hård fysisk belastning och adapterlösningar för 8-pinnarskontakter. Obalanserad belastning och värmeutveckling är några bieffekter som skymtats, men ännu lyser officiella uttalanden från intresseorganisationen PCI-SIG med sin frånvaro. Att böja eller dra i kablaget, exempelvis genom montering i trånga utrymmen, är dock något som inte rekommenderas.

Cablemod understryker att deras adapter endast bygger 23,2 millimeter på grafikkortets bredd, vilket kan underlätta för att montera gigantiska Geforce RTX 4090-grafikkort i datorlådor dimensionerade för vanliga, dödliga modeller. Adaptern blir tillgänglig i utföranden för grafikkort med kontaktens lås på ovan- eller undersidan, medan 12VHWPR-kabel till nätdelen ansluts på undersidan av den svarta adaptern.

Cablemod 2.jpg

Tillverkaren demonstrerar den diskreta adaptern med Nvidias Founder's Edition-utförande av Geforce RTX 4090 men också Asus TUF Gaming-modell, som båda har anslutningarna med samma orientering som kretskorten. Det återstår att se om tredjepartstillverkare vågar sig på att vinkla anslutningen på olika vis, och om Cablemod då följer efter med fler adaptrar. Den utannonserade produkten blir tillgänglig den 31 oktober till ett ännu okänt pris.