Teknikkonferensen CES 2023 har bjudit på ett flertal spännande godsaker för bärbara datorer, där Intel har presenterat nya processorer för bärbara datorer ur Core 13000-serien. Där tar det dock inte stopp, med andra nyheter som hårdvarujätten Asus försök att blåsa liv i den bortglömda 3D-trenden. Konkurrenten Lenovo vill inte vara sämre, och visar nu upp två intressanta bärbara datorer med färska idéer.

Först ut är Lenovos Yoga Book 9i, en bärbar dator vars paradnummer är att den utrustats med två fullstora OLED-skärmar. De båda skärmarna är i storleken 13,3 tum, med det något ovanliga bildförhållandet 16:10. Här landar upplösningen på 2 880 x 1 800 pixlar, och en ljusstyrka på 400 nits ackompanjeras av täckning av hela 100 procent av färgrymden DCI-P3.

lenovo2.jpg
Yoga Book 9i.jpg

Gångjärnet som håller ihop de två halvorna kan rotera upp till 360 grader, vilket innebär att de båda skärmarna kan användas stående, liggande eller som en surfplatta. Lenovo lägger mycket vikt vid de användarmöjligheter som två skärmar erbjuder, som att se på en video och samtidigt skriva anteckningar, eller att ha flera dokument öppna på en gång.

Yoga Book 9i har inget inbyggt tangentbord, utan det medföljer ett löstagbart sådant som ansluts över Bluetooth. Någon inbyggd pekplatta finns inte heller, utan det löses istället genom en kombination av en virtuell pekplatta, pekskärmar och en medföljande pekpenna.

Vad gäller hästkrafter är det en Intel Core i7-U15 ur den trettonde generationen som gäller. Detta kombineras bland annat med 16 GB LPDDR5X-minne och en SSD med PCI Express 4.0 på 512 GB eller 1 TB. Prismässigt får Lenovo Yoga Book 9i en startnivå på 2 099 USD, och försäljningen väntas rulla igång senare under året.

Nästa entré i arenan är Lenovo Thinkbook Plus Twist, och även här finns ett spännande partytrick. Som namnet skvallrar om kan nämligen datorns skärm vridas, och därmed både användas på insidan och utsidan av datorn. Lenovo stannar dock inte där, utan på den andra sidan av skärmen finns ytterligare en skärm i form av en e-ink-skärm, likt deras digitala anteckningsblock.

lenovo3.jpg
Thinkbook Plus Twist 2.png
Thinkbook Plus Twist 1.webp

Den primära skärmen på Thinkbook Plus Twist får specifikationer som påminner om Yoga Book 9i, vilket innebär en ljusstark OLED-pekskärm på 13,3 tum med upplösningen 2 880 x 1 800 pixlar. Den sekundära e-ink-skärmen får också stöd för touch, men den blir något mindre på 12 tum, med matchande uppdateringsfrekvens på blygsamma 12 Hz.

Här ligger fokus istället på batteritid och komfort för användares ögon, och skärmen tänks användas för att bland annat läsa och skriva dokument. Att det hela landar i lång batteritid är också helt klart, eftersom Lenovo hävdar att datorn ska klara upp till 18 månader utan att laddas. Hur de kom fram till den astronomiska siffran framgår inte, men att den strömsnåla e-ink-skärmen är en del av den ekvationen är ingen högoddsare.

Lenovo Thinkbook Plus Twist utrustas med processorer ur Intel Core 13000-serien, i kombination med 16 GB primärminne av LPDDR5X-typ och SSD på 1 TB. Vad gäller prissättningen startar kalaset vid 1 649 USD och försäljningen planeras kicka igång i juni.

Sponsormeddelande

Elgiganten sponsrar SweClockers bevakning av CES 2023

Är du på jakt efter det senaste inom hemelektronik? På Elgiganten finns allt en teknikfantast kan önska sig inom bland annat gamingprodukter, datorer och datorkomponenter. Alltid med prismatchning* och fri frakt över 500 kronor.

Månadens gamingdeals hos Elgiganten

* Vi strävar alltid efter att ha det lägsta priset på marknaden. I de fall vi inte lyckas, ger vår prismatch dig det lägsta priset på våra produkter. Vår prismatch gäller gentemot alla svenska konkurrenter och vid köptillfället. Allt du behöver göra är att dokumentera och visa att produkten kan köpas till angivet pris.