I takt med att både AMD och Intel integrerar mer potenta integrerade grafikkretsar i sina processorer tappar grafikkort i lägre prestandasegment relevans. Det här har inte hindrat Nvidia från att i strid ström lansera modeller i Geforce MX-serien, vars specifikationer och prestanda mestadels befinner sig i kategorin inte mycket bättre än en integrerad grafikdel.

Nu rapporterar kinesiska ITHome (via Videocardz) att Nvidia sannolikt inte lanserar fler grafikkort i Geforce MX-serien, till följd av just allt bättre integrerade grafikdelar hos AMD och Intel. Det här gäller inte minst AMD vars Ryzen 6000-serie med arkitekturen RDNA 2 och tolv beräkningsenheter, motsvarande 768 streamprocessorer, som tog ett rejält kliv upp på prestandastegen och kunde konkurrera med såväl de egna grafikkorten i instegssegmentet som Nvidias Geforce MX-serie.

Med Ryzen 7000-serien "Phoenix Point" stannar de kvar vid samma antal beräkningsenheter, men levererar istället flera andra förbättringar. Den ena är tillverkning på TSMC:s 4 nanometer för högre energieffektivitet och klockfrekvenser, och den andra arkitekturen RDNA 3. En annan anledning till att Geforce MX-serien kan stryka på foten är Nvidias annalkande RTX 4000-serie för bärbara.

MX570-Chip.jpg

Nvidia Geforce MX570 är MX-seriens flaggskepp med 64-bitars minnesbuss och 2 GB GDDR6

När Nvidias Geforce RTX 4000-serie anländer kommer tre modeller ha ett konfigurerbart TBP-värde om 35–115 W – RTX 4070, RTX 4060 och RTX 4050. I synnerhet den sista med sin lägre prislapp för tillverkare kan anses sätta press på en eventuellt ny Geforce MX-serie, som skulle hamna i kläm mellan ett RTX 4050 konfigurerad till 35 W och AMD:s Ryzen 7000 "Phoenix Point" med TDP-värde om 15–28 W.

Att Geforce MX-serien är synonym med låg prestanda har framförallt med Nvidias segmentering att göra, där genomgående varit äldre arkitekturer och grafikkretsar med nedskalad funktionalitet. Framförallt har minnesbussen begränsats till 64 bitar och minneskapaciteten till 2 GB, vilket dock inte hindrat datortillverkare från att använda denna för att kunna visa att de huserar ett Geforce-grafikkort.