När Nvidia introducerade Geforce RTX 2000-serien var de två stora dragplåstren stöd för ray tracing i realtid och Tensor-kärnor, vilka bland annat möjliggjorde Deep Learning Super Sampling (DLSS). Det är i korthet en teknik som genom maskininlärning (ML) och artificiell intelligens (AI) gör det möjligt att rendera spel i lägre upplösning, för att sedan skala upp detta till ett högre upplöst resultat med bättre prestanda som följd.

Under CES 2023 meddelade Nvidia att de skulle ta AI-baserad uppskalning till strömmande video i webbläsare, inte helt olikt DLSS, under parollen RTX Video Super Resolution (VSR). Nu rapporterar Videocardz att finessen letat sig ut i den senaste versionen av Chrome (110.0.5481.77), som redan finns ute hos ett antal användare och släpps på bred front den 7 februari. I ändringsloggen för Chrome 110 framgår att RTX VSR är påslagen som standard i webbläsaren, men att den kommer behöva aktiveras manuellt i Nvidias drivrutiner.

RTX-VSR-1.png
RTX-VSR-2.png
RTX-VSR-3.png
RTX-VSR-4.png
RTX-VSR-5.png
RTX-VSR-6.png
RTX-VSR-7.png
RTX-VSR-8.png

När RTX VSR presenterades använde Nvidia källmaterial i 1080p-upplösning i formatet H.264 med bitrate på 8 Mbps och skalade upp detta till 4K UHD på Youtube. Tekniken skulle i teorin kunna vara agnostisk källan och fungera med strömningstjänster som Netflix, vilket skulle göra det möjligt att betala för ett billigare abonnemang och skala upp till en högre "dyrare" upplösning. Huruvida Nvidia och Google tagit hänsyn till detta och hur eventuella spärrar skulle fungera återstår att se.

Nvidia har hittills endast nämnt att webbläsarna Google Chrome och Microsoft Edge, båda baserade på Chromium, får stöd för RTX VSR och då tekniken använder funktioner under RTX-paraplyet krävs ett kompatibelt grafikkort. Till en början stöds enbart serierna Geforce RTX 4000 och RTX 3000, men även RTX 2000-användare ska vid ett senare skede få ta del av tekniken.