Nya Linux-distributioner dyker upp titt som tätt och för det mesta handlar det om varianter som gör specifika saker på olika sätt. Vissa är inte något särskilt användbara för den breda massan, men för en liten klick med specifika krav och användningsområden kan även den mest nischade distribution vara guld värd. Doomlinux är namnet på just en mindre användbar variant av Linux som installerar och låter Doom-älskare göra vad de gillar mest: Spela Doom.

Klassiska Doom har installerats på alla möjliga typer av hårdvara, från skrivare till ringar, och naturligtvis på datorer av olika slag. Att installera operativsystem, drivrutiner och annat som behövs för att avnjuta lite helvetisk action kan ta tid, så utvecklaren av Doomlinux underlättar processen rejält.

Med Doomlinux installeras allt som behövs för att köra Doom, vilket endast kräver sex steg. Först laddas Linux-kärnan ned och kompileras med minimal konfiguration, och sedan laddas Busybox och FBDoom ner. Därefter sker lite ytterligare automatisk kodning i bakgrunden, och slutligen startar Doom automatiskt när du startar datorn. Om du vill göra något annat på datorn får du problem.

Tanken med den udda men intressanta Linux-distributionen är förstås inte att vara användbar, utan att inspirera andra utvecklare att bygga liknande distributioner. Om du själv vill testa Doomlinux finns alla filer och koden på distributionens Github-sida.

Gillar du Doom och/eller Linux?