I samband med presentationen av de senaste mätresultaten från ML Commons Training-benchmark för AI-modeller visades en roadmap för Nvidias kommande grafikarkitekturer, skriver tyska Hardware Luxx. Den avslöjar att nästa generationshopp för företagets spelinriktade grafikkort sker tidigast om två år.

Med Geforce RTX 4000-serien introducerade Nvidia "Ada Lovelace", som bygger vidare på RTX 3000-seriens arkitektur "Ampere" från 2020. Nästa generation kallas än så länge bara "Ada Lovelace-Next" och står en hårsmån till höger om år 2025 i det läckta diagrammet. Även om en potentiell Geforce RTX 5000-serie lanseras under årets första kvartal innebär det att Nvidia frångår den vanliga takten med två år mellan varje lansering.

mlperf-training-3-briefing-nvidia-roadmap_1920px.jpg

Nvidias roadmap för grafikkretsar.

Innan dess ska Nvidia lansera "Blackwell" som tidigare gick under kodnamnet "Hopper-Next". Kretsarna i den familjen kommer med största sannolikhet inte dyka upp i några spelinriktade grafikkort utan bara kort riktade mot proffsmarknaden och datacenter, både för allmänna grafikaccelererade uppgifter med CUDA och för maskininlärning.

Geforce RTX 4000-serien kan utökas innan dess

Nvidia har fortfarande visst utrymme kvar att pressa kretsarna baserade på "Ada Lovelace" en liten bit till, främst i toppsegmentet. Något RTX 4090 Ti har till exempel inte presenterats ännu, men det finns viss marginal att skruva upp toppkretsen AD102 en liten bit till.

Nvidia skulle även kunna välja att använda sig av nedskurna varianter av sina nuvarande toppkretsar för att öppna för nya mellanmodeller. Det gjordes bland annat i Geforce RTX 2000-serien, där RTX 2070 Super är bestyckat med en nedskalad variant av kretsen från storasyskonet RTX 2080. Med en sådan taktik skulle RTX 4000-serien därtill kunna uppgraderas med exempelvis mer grafikminne, högre klockfrekvenser eller andra mindre uppgraderingar.