I början av veckan stod det klart att PCI-SIG skrotar den nya strömkontakten 12VHPWR, som ersätts med nästan identiska 12V-2x6 istället. Den största skillnaden mellan de två är att de fyra stiften för kommunikationsbandet (sense-pinnarna) placeras längre in i plasthöljet. Nu framgår att Nvidia redan använder den nya standarden till flera grafikkort.

Strömkontakten 12VHPWR utdömd – ersätts med "12V-2x6"

Det är åter igen Igor's Lab som står för upptäckten. Vid en granskning av SweClockers Founders Edition-exemplar av Geforce RTX 4070 samt RTX 4060 Ti kan redaktionen bekräfta att båda modeller har annorlunda mått på stiften i strömkontakten på grafikkortet. Sida vid sida om RTX 4080 syns det tydligt att Nvidia reviderat kontakten och till synes utgår från den nya standarden, trots att den ännu inte är helt huggen i sten.

12pwr.jpg

Stiften i det inringade området är längre för äldre RTX 4080.

Tillsammans med de förändrade stiften introducerar den reviderade anslutningen vad som i praktiken blir ett "dödmansgrepp". Om sense-pinnarna inte är fullt anslutna sker ingen strömförsörjning och skulle kontakten halka ur resulterar det i att strömmen bryts. Det är tänkt att göra kontakten säkrare, eftersom de problem som uppdagades i höstas kunde härledas till att strömkontakterna inte var korrekt insatta.