Uppdatering 2023-09-29, klockan 12:36:

Vid lunchtid anlände Patch 1.22 till Forspoken, vilken inkluderar stöd för FSR 3. Hittills är DSO Gaming först ut med intryck och siffror, men resultatet är blandat. AMD får en tumme upp för att interpoleringen faktiskt fungerar och ger ett märkbart FPS-lyft, utan några större förluster vad gäller latens.

Forspoken-AMD-FSR-3.0-benchmarks.png

Bildkälla: DSO Gaming

Mindre positivt är det faktiska bildmässiga resultatet, där problem med artefakter nämns. DSO Gaming pekar även ut problem med usel frame pacing, något som sker oavsett om spelet testas med hårdvara från AMD eller Nvidia. Sist nämns även stora problem med stuttering när funktionen används i kombination med Forspokens inbyggda V-Sync-alternativ. Hur omfattande problemen är återstår att se, i takt med att fler testresultat blir tillgängliga.

Originalartikeln följer nedan:

För ungefär en månad sedan lovade AMD att en färsk version av Fidelity FX Super Resolution (FSR) var planerad till september. Sent torsdag kväll, med bara några dagar kvar av månaden, bekräftade AMD till slut att det mycket riktigt är på väg och att premiären sker redan idag, fredagen den 29 september.

frankazor.jpg

I ett inlägg på X berättar Frank Azor att FSR 3 anländer till två spel den 29 september.

Avslöjandet ägde rum på X (tidigare Twitter). Där skriver AMD-chefen Frank Azor att de jobbar med sina partner för att uppdatera två spel med FSR 3. Med det blir FSR ett "paket", där uppskalningen från tidigare version kombineras med interpoleringsfunktionen "Fluid Motion Frames" och "Anti-Lag+" för lägre latens. Azor nämner inte vilka två spel det handlar om, men i augusti uppgav AMD att Forspoken och Immortals of Aveum blir de första att få stöd i september.

Interpolerade bildrutor för högre upplevd prestanda

Likt interpoleringen i Nvidias DLSS 3 är syftet med "Fluid Motion Frames" i FSR 3 att ge högre upplevd prestanda genom att klämma in fler bildrutor. Det inleds med att först skala upp spelet från en lägre renderad upplösning, samma grundfunktion som i tidigare FSR-versioner. Sedan genereras och interpoleras fler bildrutor baserat på de kringliggande, redan renderade bildrutorna. I sista steget applicerar AMD vad de kallar "Anti-Lag+", en teknik som ska motsvara Nvidias Reflex, för att interpoleringen inte ska resultera i för höga latenser.

AMD Radeon RX 7800 XT and RX 7700 XT-13.jpg

FSR 3 i Forspoken.

AMD har tidigare demonstrerat tekniken med spelet Forspoken, där de bland annat stoltserade med att FSR 3 Performance ökade prestandan från 36 till 122 FPS vid högsta möjliga inställningar och ray tracing aktiverat. Tekniken kan användas med all hårdvara, men AMD:s rekommendationer sträcker sig endast till Radeon RX 6000- och RX 7000-familjerna.

Trots tidigare självsäkra påståenden ser avtäckandet ut att ske närmast i skymundan, med lansering väntad till förhållandevis sent en fredag. SweClockers testlabb har inte fått möjlighet att förhandstesta tekniken till lanseringen och i kommentarsfälten på sociala medier framgår att detsamma ser ut att gälla flera andra aktörer inom teknik- och hårdvarupressen.