I juni fullbordade Apple slutligen övergången till egentillverkade processorer. Då avtäcktes M2 Ultra tillsammans med nya Mac Pro och Intel-baserade processorer flyttade ut för gott. Nu, bara några månader senare, är det dags för en helt ny familj med ARM-baserade systemkretsar.

Skärmklipp 2023-10-31 01.06.56.png

De tre M3-syskonen.

Under evenemanget "Scary Fast" introducerar Apple M3-familjen och Pro-inflationen är fortsatt ett faktum – till skillnad från tidigare generationer anländer basvarianten M3 sida vid sida om de kraftfullare Pro- och Max-varianterna. Med det övergår Apple till TSMC:s 3-nanometersnod, samma tillverkningsteknik som Iphone 15 Pro-familjens A17 Pro-krets, och med trion utlovas rejäla lyft i såväl processor- som grafikprestanda.

Färsk grafikdel och "Dynamic Caching"

Den största nyheten är gemensam för hela familjen och stavas grafikdel. Här stoltserar Apple med vad de kallar "sitt största kliv i grafikprestanda hittills". Det stora klivet tillskrivs den nya noden, ny arkitektur och de funktioner som medföljer. I första hand lyfter Apple vad de döpt till Dynamic Caching, en funktion som gör det möjligt att dynamiskt och i realtid styra hur mycket av cacheminnet som allokeras till olika uppgifter, för att endast allokera den mängd som faktiskt behövs.

Skärmklipp 2023-10-31 01.07.50.png

Dynamic Caching gör det möjligt att endast allokera den mängd cacheminne som faktiskt behövs.

Värt att notera är att Apple benämner det som "local" och "on-chip". Det handlar således inte om det primärminne som agerar delad minnespott åt både processor- och grafikdel, utan som namnet avslöjar handlar det om det betydligt snabbare cacheminne som återfinns i själva systemkretsen. Genom att optimera det menar Apple att de både lyfter och tar betydligt bättre vara på prestandan, särskilt i grafiskt krävande applikationer och spel.

Med ny grafikarkitektur bjuder Apple för första gången på hårdvaruaccelererad ray tracing, något som saknats i tidigare generationer. Detsamma gäller hårdvaruaccelererad mesh shading, som också blir en nyhet med M3-familjen. Här utelämnar Apple prestandasiffror och går istället direkt vidare till mer generell renderingsprestanda.

Skärmklipp 2023-10-31 01.09.05(1).png

Prestandasiffror för Apples M-familjer.

Skärmklipp 2023-10-31 01.10.07.png

Grafikprestanda: M3 ställt mot M1.

Här lovas både guld och gröna skogar, med upp till 2,5 gånger högre prestanda än de förstfödda i M1-familjen och upp till 1,8 gånger högre prestanda ställt mot föregående M2-familjen. Den "gröna" biten är energieffektiviteten, där Apple menar att M3 kan leverera samma prestanda som äldre M1, men med ett nära halverat effektuttag.

M3-familjen intar scenen i samlad trupp

Basmodellen, som med sina 25 miljarder transistorer agerar både minsting och grundpelare, får likt tidigare generationer inget suffix och heter kort och gott M3. Sett till kärnantal sker inga större förändringar ställt mot föregångaren, utan konfigurationen stannar på åtta för processorn respektive tio för grafikdelen. Precis som på grafiksidan utlovar Apple fortsatt stora prestandakliv, med ett 35-procentigt lyft ställt mot M1 och upp till 20 procent högre prestanda än M2.

Skärmklipp 2023-10-31 01.11.33.png

Apple M3 i detalj.

Lyftet för grafikdelen blir än större, med löften om upp till 65 procent högre prestanda än M1. Klivet från M2 är något mindre och där pekar Apple på upp till 20 procent. De färre kärnorna till trots är basmodellen fullt utrustad med de nya funktioner som följer med arkitekturen, vilket betyder stöd för både Dynamic Caching och hårdvaruaccelererad ray tracing även i enklaste utförande.

Vidare till M3 Pro är skillnaderna mot föregående generation större. Mellanmodellen växer till 37 miljarder transistorer och precis som basmodellen behåller M3 Pro samma antal processorkärnor som sin föregångare. Det betyder totalt 12 stycken, fördelade på 6 prestandaorienterade och 6 energieffektiva, med löfte om 20 procent högre prestanda än M1 Pro.

Skärmklipp 2023-10-31 01.11.47.png

Apple M3 Pro i detalj.

På grafiksidan tappar M3 Pro intressant nog en ensam kärna – från tidigare 19 till som mest 18 stycken. Trots en kärna mindre i fullfjädrat utförande stoltserar Apple med siffror om upp till 40 procent högre prestanda än M1 Pro. Ställt mot M2 Pro krymper avståndet istället till 10 procent – en i sammanhanget betydligt mindre skillnad

Sist och definitivt inte minst är maxade M3 Max, som får mycket av det mesta. Utöver 92 miljarder transistorer skruvar Apple upp processordelen till 16 kärnor, där en majoritet om 12 kärnor är prestandaorienterade. Med ett lyft om 80 procent handlar det om en ordentlig utklassning som av siffrorna att döma lämnar M1 Max i det förgångna. Klivet från M2 Max är inget litet det heller – här uppger Apple att vinsten blir hela 50 procent.

Skärmklipp 2023-10-31 01.12.14.png

Apple M3 Max.

Även grafikdelen får tillökning och går från 38 till 40 kärnor. Här är lyftet jämförbart med skillnaden mellan basmodellerna M2 och M3, med en prestandavinst om 20 procent ställt mot M2 Max. Mot äldre M1 Max är det åter sjumilakliv och en ökning om 50 procent.

Koncept som består för hela trion är föga förvånande Neural Engine, som blir snabbare än tidigare. Detsamma gäller "Unified Memory", som är Apple-språk för den primärminnespott som både processor och grafikdel får dela på. Här skruvar Apple upp taket för hur mycket minne de två vassare systemkretsarna kan hantera. Störst lyft blir det för M3 Max, där möjlig pott växer från 96 till 128 GB primärminne.

Skärmklipp 2023-10-31 01.12.31.png

Specifikationer för Apple M3-familjen.

De tre systemkretsarna debuterar på bärbar front, med nya utgåvor av Macbook Pro i storlekarna 14 respektive 16 tum. Där landar instegsmodellen M3 i 14-tummaren, medan de resterande två finns att tillgå i båda storlekar. Med jättekliv i prestanda följer även kliv upp i prislapp och djup plånbok blir ett krav – särskilt för toppmodellen. Med maxad M3 Max i en Macbook Pro med extra allt slutar notan bara några få tusenlappar under 100 000 kronor.