Många har passat på att tycka till kring nyheten att Dreamhack Winter lämnar Jönköping och – åtminstone 2024 – kommer till Stockholmsmässan i Älvsjö. Det är inte så konstigt. Dreamhack har huserat på Elmiamässan i Jönköping sedan 2001 och för många är det en djupt rotad tradition att packa datorn och ta sig till Vätterns sydspets två gånger om året.

SweClockers har fått tag i Shahin Zarrabi, festivalchef på ESL som anordnar Dreamhack, som svarar på ett gäng frågor vi har kring Dremhack Stockholm och framtiden för Dreamhack i Jönköping.

Vad finns det för fördelar att köra Dreamhack i Stockholm jämfört med Jönköping? I pressmeddelande nämnde ni närheten till Stockholms olika spelföretag, men i övrigt?

Vi jämför inte Jönköping och Stockholm, utan ser Stockholm som ett led i vår expansion som de senaste åren tagit oss till bland annat San Diego, Melbourne och Tokyo. Nu är det dags att ta expansionen hem till Sverige, och ur det perspektivet är Stockholm en attraktiv stad dels till följd av den starka spelutvecklarkultur som finns här, men också för att det är en internationell hubb för våra aktiveringar på festivalen, däribland esporten, vår Creator Hub, och för våra partners i vår expo.

Många i forumet har tagit upp potentiella logistiska problem. Henrik-W påpekar till exempel att Elmiamässan har 6 500 parkeringsplatser medan Stockholmsmässan bara har 3 000. Hur planerar ni för detta? LAN-besökare kan knappast väntas komma till mässan med buss eller pendeltåg, även om en del säkert gör det ändå.

LAN-deltagarna utgör ungefär 20% av våra besökare. Vi väntar oss fler lokala besökare i Stockholm, dels i LAN:et men framför allt för festivalbesökarna. Med pendeltågsstationen precis utanför och kommande resepaket som kommer erbjudas är vi tillsammans med mässan säkra på att vi har kapaciteten som behövs. Därtill är en barriär till deltagande i Jönköping bristen på hotellrum för de som inte sover i vår sovhall. Genom hotellkapaciteten i Stockholm finns även större logistisk kapacitet för inresta deltagare med och utan bil.

Det finns många andra evenemang i Stockholm, hur planerar Dreamhack att stå ut från mängden?

Precis som vi gör i San Diego eller Tokyo, genom att erbjuda en unik upplevelse för LAN-deltagare & gaming- och esportfans som skapar minnen för livet, snarare än bara en utställning eller en säljmarknad. Genom att vara vad DreamHack alltid är helt enkelt.

Stockholm är aningen stökigare än Jönköping, hur planerar ni att hantera säkerheten under Dreamhack Winter 2024?

Samtliga festivaler vi arrangerar runt om i världen görs i nära samarbete med relevanta myndigheter, säkerhetsexperter, ägare av lokalerna. Vi efterföljer branschpraxis, exempelvis MSBs säkerhetsguide i Sverige. Vi har ingen anledning att tro att säkerhetsupplevelsen skulle vara annorlunda i någon stad vi arrangerar festivaler i.

Kommer det finnas lika stort LAN-utrymme på Dreamhack Stockholm?

Absolut, lika stor som på DreamHack Winter som vi arrangerade precis. I Stockholmsmässan likt i Elmia får LAN:et en egen hall. Vi startade precis ett urval till en "LAN-kommitté" för de deltagare som vill vara med och forma LANet på våra kommande festivaler. Jag uppmuntrar läsarna att hoppa in i vår Discord om de vill vara med!

En fråga flera också har tagit upp i forumet: Stockholmsmässan ska ju rivas och området bli bostäder. Vad innebär det för den långsiktiga planeringen av Dreamhack i Stockholm?

Stockholmsmässan är kvar i minst fem år. Just nu fokuserar vi på 2024 och ser till att det blir så bra som möjligt. Därefter kommer vi att jobba med både Stockholmsmässan och staden för att fortsätta resan.

Hur ser framtiden ut för Dreamhack i Jönköping?

DreamHack Summer kommer tillbaka i juni nästa år som vanligt, och vi är i full fart med planeringen för festivalen. Precis som vi gjort i tidigare år fokuserar vi just nu på nästa år och att göra de bästa upplevelserna vi kan. Sedan hoppas vi dela framtidsplanerna för våra festivaler runtom i världen.

Slutligen något flera läsare har föreslagit och vi undrar över: Har ni några funderingar på att göra Dreamhack Winter till en ambulerande tillställning som kan flytta runt till stora mässor i olika landsändor?

Det är inte helt omöjligt att DreamHack syns i fler svenska städer i framtiden, men det är inget vi har planerat i dagsläget. DreamHack har ju besökt såväl Göteborg som Skellefteå innan. Idag har vi istället prioriterat att jobba med och sponsra lokala LAN och gamingorganisationer runtom i hela landet för att stärka LAN-kulturen, samt ge deltagarna i såväl små som medelstora LAN i landet ett spår att ta sig till en av våra stora festivaler. I år var det över 30 organisationer. Det har funkat bra de senaste åren och det planerar vi att fortsätta med, oavsett var i Sverige vi befinner oss.