Under gårdagen släpptes en första trailer för efterlängtade Grand Theft Auto VI, uppföljaren till GTA V som släpptes 2013. Trailern slog rekord och blev den mest sedda videon på Youtube med över 100 miljoner visningar på ett dygn. Spelet släpps 2025, men till spelseriens fans besvikelse uteblir PC-lansering. I SweClockers forum sägs bland annat detta:

Såg riktigt bra ut. Synd bara att man får vänta så länge på PC-versionen. – @Bit010

Playtracker har tagit fram data som pekar på att GTA-fans är villiga att köpa GTA-titlar till flera plattformar. Enligt Playtrackers data äger 44 procent av GTA V-spelare spelet på fler än en plattform, vilket kan ses som ett starkt incitament från Rockstar att inte släppa PC-version på en gång.

Att PC-version av GTA VI skulle komma senare är ingen större chock för spelare med koll på Rockstars historik. Vid lanseringen av föregångaren GTA V dröjde det två år innan spelet dök upp på datorer, medan Red Dead Redemption 2-spelare fick vänta lite mer än ett år på PC-lansering. Till skillnad från tidigare lanseringar finns det inga tekniska begränsningar som stoppar Rockstar att släppa spelet till PC. Nya konsolerna är praktiskt taget mini-datorer med AMD-hårdvara, så valet att vänta med PC-lansering beror mer på ekonomiska skäl och förhoppningar om hög försäljning.

Kort sagt: för att det ger klirr i kassan. Spelen släpps flera gånger, och eftersom den grafiskt mest avancerade dröjer längst kommer otåliga gamers först köpa spelet till konsol, sen igen till pc. GTA V är talande: det har släppts fyra gånger (PS3/Xbox 360, PS4/Xbox One, pc, och slutligen PS5/Xbox Series), och med 190 miljoner sålda exemplar lär Rockstar inte ångra det beslutet. För övrigt har alla GTA sen 2001 dröjt längre till pc, så simultan release vore en sensation. – Tomas Helenius, redaktör FZ

Grand Theft Auto VI släpps 2025 till Playstation 5 och Xbox Series X/S.

Kommer du köpa GTA VI på flera plattformar?