En grupp forskare vid Karolinska institutet i Stockholm har utfört en studie på mänsklig empati och våldsamma dator- och tv-spel, rapporterar TV4. Målet var ett ta reda på om de som spelar våldsamma spel får sämre empatiförmåga, och resultaten var entydiga:

– I just den här studien såg vi att varken empatifunktionen eller de underliggande processerna i hjärnan förändrades överhuvudtaget, säger hjärnforskaren Predrag Petrovic till TV4.

Studien utfördes med 89 försökspersoner som alla först fick utföra ett empatitest medan forskarna registrerade hjärnans aktivitet med magnetkamera, eller magnetisk resonanstomografi (MRT) som det egentligen heter. Sedan delades de in i två grupper där den ena fick spela Grand Theft Auto så våldsamt som möjligt vid sju tillfällen och den andra skulle fotografera NPC:er istället för att skjuta dem. Därefter upprepades empatitestet.

Forskarna kunde alltså inte se några som helst förändringar i hjärnan i den grupp som mördade NPC:er, men Predrag Petrovic vill göra om testet på längre sikt med mycket mer spelande för att helt kunna utesluta någon effekt av de våldsamma spelen på spelarnas empati.