Andelen Windowsanvändare som har uppgradera till Windows 11 sedan systemet släpptes 2021 har inte vuxit alls lika snabbt som efter lanseringen av Windows 10. Enligt Statcounters senaste siffror har bara en dryg fjärdedel den nya systemversionen, medan två tredjedelar fortfarande kör Windows 10.

Microsoft verkar inte vara nöjt med den utvecklingen, och har nu dragit igång en kampanj för att förmå Windows 10-användare att uppgradera, skriver Techspot. Användare med Windows 10 vars datorer möter systemkraven för det nya systemet har börjat få ”påminnelser” om att de kan uppgradera gratis, och dialogrutor som tar upp hela skärmen och påpekar att Microsoft rekommenderar Windows 11.

Den störande reklamen för att uppgradera påminner om när Windows 10 var nytt och användare med Windows 7 och 8 fick upp liknande dialogrutor. I ett fall hade Microsoft ställt in en sådan dialogruta så att användare som stängde den genom att klicka på kryssknappen uppe till höger i fönstret fick det förvalda alternativet: Att installera uppgraderingen. Det ledde till kraftig kritik som fick Microsoft att pudla och erkänna att det ”gick för långt”.

Att hundratals miljoner användare som fortfarande kör Windows 10 gör det eftersom deras datorer inte når upp till Windows 11:s höga systemkrav är något Microsoft inte verkar vilja kännas vid.