Meta har valt att stämma Europeiska unionen (EU) över lagen om digitala tjänster. Bara en dag senare tog Tiktoks moderbolag Bytedance samma beslut. Det handlar om en avgift som båda bolag behöver betala till EU för att moderera innehållet på sina plattformar.

Enligt EU-lagstiftningen ska bolag som äger sociala medieplattformar med över 45 miljoner användare betala en gemensam summa på strax över en halv miljard kronor. Varje bolags respektive avgift bestäms efter antal användare på plattformen i fråga. Under det kravet är Meta tvungna att betala 124 miljoner kronor till EU, vad Bytedance behöver betala är inte känt.

Avgiften får heller inte överskrida 0,05 procent av bolagens nettovinst från 2022. Det innebär att bolag som gjort väldigt små vinster eller gått med förlust, som plattformen X eller Pinterest, är inte tvungna att betala en avgift.

Företag som går med förlust behöver inte betala just nu, även om de har ett stort antal användare. Det betyder att visa bolag betalar ingenting och andra måste betala en oproportionerlig summa, sett till totalen. – Talesperson för Meta.

Läs mer: