Googles söktjänst har haft olika flikar för särskilda typer av resultat i över 20 år. Fliken Bilder kom 2001 och Nyheter året efter. Under alla år har en del tidningar och andra sajter vars artiklar syns bland resultaten för nyheter kritiserat Google och anklagat det för att tjäna pengar på deras verk utan att betala något. I några länder har lagstiftare lagt sig i och Google har flera gånger stängt av nyheterna på grund av det juridiska läget i olika länder, senast i Kanada förra året.

Nu rapporterar Gizmodo att Google har inlett ett experiment med att helt ta bort fliken. En talesperson för företaget säger att experimentet handlar om att låta användare filtrera olika typer av resultat på andra sätt än med flikar, men de användare som Gizmodo har talat med har alla blivit av med just Nyheter.

Än så länge är det ett småskaligt experiment som ett litet antal användare slumpas att vara med i, och Google säger att det inte har för avsikt att faktiskt ta bort möjligheten att filtrera sökresultaten.

En användare vars Nyheter-flik har försvunnit har istället erbjudits att använda en ”AI-driven översikt”. Det kan tyda på att Google hoppas kunna använda Gemini eller en annan AI som sökhjälpreda istället för manuella filter.